משחקים בסאפא

SAMSUNG CAMERA PICTURES

סירופ ענבים מרוכז – סאפא באיטלקית/לטינית, Petimezi ביוונית מודרנית, Episma/Siraion ביוונית עתיקה, Pekmez בטורקית.

כל שנה, מתחילת עד סוף אוגוסט, אני מתעסק בענבים, אחת המתנות הגדולות של דיוניסוס. בתחילת העונה אני קוטף ענבי בוסר ומכין ורז'ו. לאחר מכן אני אוסף את הענבים הקטנים והבשלים, אלה שלא יגדלו אך הם כבר מתוקים, וסוחט אותם לצרכי הכנת סאפא, סירופ ענבים (את ענבי סוף העונה אני כבר סוחט לטובת יין, למי שתוהה). הרבה אנשים אוהבים סירופ רימונים, חומץ בלסמי מצומצם וכו', אך מקום הסאפא משום מה נפקד. לא תמצאו את הסירופ הזה בקלות בארץ, וזה די מפליא (מצד שני גם ורז'ו בארץ צריך להכין לבד, אז למה אני מצפה). בכל מקרה, מה אפשר לעשות איתו? ראשית כל, הוא נהדר להכנת לחמים מתוקים, מתוקים למיניהם, או סתם לזלף מעט ממנו על ריקוטה או מסקרפונה ולאכול עם כפית.

ולכן היום אנחנו הולכים לדבר על שני מתכונים המשתמשים בסאפא, שניהם יווניים. למה יווניים? כי נדמה שהיוונים הם אלה שיודעים הכי טוב להעריך את סירופ הענבים.

המתכון הראשון הוא למוסטאלבריה – Moustalevria – μουσταλευριά, והוא אולי הדבר הכי פשוט שאפשר להכין עם סאפא – פודינג סירופ ענבים. בלי להישמע יומרני, מדובר אולי בפודינג הטוב ביותר בעולם. הוא מתוק-חמוץ, והתוספת של הקינמון והפיסטוקים הקלויים רק הופכת דבר אדיר כמו פודינג ענבים ליותר אדיר.

2017-08-11 14.32.54-2

הצבע האדום, למי שתוהה, הוא התוצאה של כך שהפעם השתמשתי בענבים סגולים ולא בלבנים, כפי שמופיע בתמונה למעלה.

אז איך מכינים מוסטאלבריה?

פשוט מאוד – מביאים כ500 מ"ל סאפא לרתיחה, ומוסיפים כרבע כוס קמח. מעבדים היטב בחום נמוך עד שאין גושי קמח בנוזל, וממשיכים לערבב ללא הפסקה עד שהתערובת מסמיכה לפודינג סמיך, כ5-6 דקות נוספות לאחר ההסמכה הראשונית. לאחר מכן מעבירים לכלי הגשה משומנים קלות (בשמן זית, אלא מה. וכן, זהו פודינג די דביק בגלל אחוז הסוכר הגבוה) ובוזקים מעל שברי פיסטוקים קלויים ומעט קינמון. מצננים כמספר שעות ובבקשה, יש לכם מוסטאלבריה. מומלץ להגיש קר.

אז חוץ מפודינג, מה עוד אפשר לעשות?

קודם כל, אתם תמיד יכולים להשתמש בסאפא לבישול (כבדי עוף, חזה עוף, ארנבת ובשר חזיר יתאימו לה במיוחד), לאכול אותה יחד עם גבינה, או סתם להוסיף לה מים ולשתות לרוויה. עם זאת, לסיום, הרשו לי להוסיף מתכון נוסף, לעוגיות סאפא, גם הוא (איך לא) מגיע מיוון.

2017-08-13 12.55.44

עוגיות סאפא, מוסטוקולורה – Moustokouloura – μουστοκούλουρα – ל60 עוגיות, בקירוב – 

750 גר' קמח

250 מ"ל סאפא

250 מ"ל שמן זית

150 גר' סוכר

כפית + חצי כפית אבקת אפייה

כפית קינמון טחון

כף אורגנו

כף ציפורו

2 כוסות צימוקים שחורים

הכנה

מעבדים יחדיו את כל החומרים היבשים, למעט חצי כפית מאבקת האפייה.

לאחר מכן יוצרים גומה בבסיס התערובת, ויוצקים פנימה את הסאפא, השמן, הציפורו, וחצי כפית אבקת האפייה. מעבדים היטב עד לקבלת בצק אחיד ולא דביק.

לאחר מכן קורצים חתיכות מהבצק ומעבדים לצורה הרצויה. מניחים על תבנית, ואופים ב175C ל20-25 דקות. מצננים על רשת לאחר האפייה.

מודעות פרסומת

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s