סלאמי תאנים, או "אל תקרא לי נקניק שוקולד"

SAMSUNG CAMERA PICTURES

אני לא יכול לומר שאני אדם נוסטלגי במיוחד. זה לא שהיו לי נסיבות חיים חסרות מזל או משהו כזה – למעשה, אני מניח שהחיים שלי, נכון לרגע זה, היו סטנדרטיים למדי – זה פשוט שאני לא נוטה להתלהב מכל דבר רק כי הוא ישן, וזה נכון בפרט לגבי אוכל. כן, אמנם יש לי חיבה לשחזורים היסטוריים של מאכלים וטעמים אבודים, אבל שאני מדבר על "שיחזור היסטורי" אני הולך אחורה. הרבה אחורה, בממוצע עד ימי הביניים ולפעמים אפילו עד הימים שקדמו לציוויליזציה. אין לי חיבה מיוחדת לעומת זאת למתכוני שנות ה80 וה90. יש אנשים שאוהבים אותם, אני פשוט לא ביניהם. למה? לא יודע. כנראה זה עניין של טעם.

המתכון של היום דומה למאכל שכל אדם שגדל בשנות ה90 בישראל מכיר – סלאמי שוקולד. כל מי שנולד אחרי שנת 1985 אכל מתישהו נקניק שוקולד, מן פצצת סוכר, אבקת קקאו, וביסקוויטים. חלק מאיתנו אפילו הכינו דברים בסגנון יחד עם ההורים, או במקרה שלי בבית הספר היסודי כאשר הייתה שביתה די גדולה במערכת החינוך, אחת מני רבות שבאו לפניה (וסביר להניח שעוד רבות יבואו גם יבואו אחריה). לאחר השבוע השני להורים נמאס אז הביאו מן חוגים לבי"ס בכדי שהם יוכלו ללכת לעבוד, ואחד מהם היה "בישול" לגיל הרך. בכל מקרה, באותו החוג הכנו מן "נקניק שוקולד" והבאנו הבייתה להורים (ועד היום אני תוהה איך לכל הרוחות הוא לא נמס מהחום בדרך). זאת הייתה ההיכרות הראשונה והאחרונה שלי עם נקניק שוקולד. מעולם לא הייתי אדם שאוכל יותר מדי מתוקים, ובין אם זה היה טעים לי או לא (אני בכנות שלא זוכר) מעולם לא ניסיתי להכין זאת שוב. בבית של ההורים שלי תמיד העדפנו בשר על עוד עוגה, כך שמאכלים כאלה נדחקו לצד.

ואיך סלאמי השוקולד מתקשר לפוסט של היום? אה, עכשיו הגענו לזה. לפני כמספר שבועות קראתי על נקניק סלאמי איטלקי מאיזור Marche באיטליה, שנשמע מאוד מעניין – Salame di fichi, "סלאמי תאנים". הרעיון הוא לטחון תאנים מיובשות כמו שטוחנים בשר ולערב עם אגוזים ועוד כמה דברים טובים, לעצב לצורת נקניק, לעטוף בעלי תאנה, ולתלות ליישון. מפה לשם הבנתי שמצאתי סלאמי ללא בשר, וממחקר נוסף בנושא התברר שבאיטליה הרבה אנשים מנסים לחקות את סלאמי התאנים על ידי הכנת דברים דומים לנקניקי השוקולד שלנו משנות ה90. האם היה נקניק כלשהו אמיתי שנקניקי השוקולד שאפו לחקות? אין לי מושג. האם הנקניק הנ"ל הוא סלאמי התאנים? אינני יודע, וזה גם לא ממש אכפת לי. ברשותכם, הבה נעבור לסלאמי התאנים.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

ממרכיבי הסלאמי – תאנים מיובשות וסאפא.

אז איך מכינים סלאמי תאנים?

המתכון האיטלקי המקורי אמנם לא דורש יותר מדי מחשבה, אבל הוא כן דורש הכנה מראש, ואולי גם מרכיבים שלא בהכרח יש לכם במזווה. הרעיון פשוט מאוד – טוחנים תאנים במטחנת בשר בטחינה עדינה, ומעבדים יחד עם אגוזי מלך (או שקדים, או אגוזי לוז, או כל אגוז אחר שאתם אוהבים), סאפא, ותבלינים כלשהם למן "בצק" אחיד. לאחר מכן מגלגלים את התערובת בתוך עלי תאנה ותולים ליישון למשך שבועיים. במהלך השבועיים התערובת מתייבשת (עוד יותר) ומתהדקת יותר בזכות הסוכר הרב שנמצא בה, וכך אפשר לפרוס אותה כמו סלאמי.

כעיקרון, המתכון שמופיע למטה די נצמד לגרסא האיטלקית, למעט העובדה שאני השמטתי את עלי התאנה. למה? מילה אחת – רעל. עם כל הכבוד למסורת ולסבתות איטלקיות שלמדו מאמא וסבתא שלהן איך להכין את הסלאמי הזה, אני עם עלי תאנה לא מוכן לעבוד. עלי תאנה מכילים אנזים מאוד לא סימפטי בשם פיקאין, אנזים שאני מדי פעם מנצל להכנת גבינה (מכירים את זה שאתם אוכלים תאנה והפה מעקצץ מעט אח"כ? זאת העבודה של האנזים). האנזים הנ"ל מגיב רע מאוד עם העור, והוא בקלות יכול לגרום לכוויות וגירויים מאוד לא נעימים. בזמן שבתאנה בשלה הריכוז של האנזים הזה נמוך מספיק בכדי שהוא לא יפריע לנו, ריכוזו בעלים ובתאני בוסר גבוה – ומסיבה זאת וויתרתי על עלי התאנה לטובת חיתול בד (כי עלי גפן לא מצאתי, וגם אם כן, ספק אם הם היו גדולים מספיק לצרכיי).

אז לאחר שעטפתי את הסלאמי בחיתול בד קשרתי אותו ותליתי אותו לייבוש לשבועיים במקום מוצל. התוצאה הייתה "סלאמי" מאוד מתוק, שהשתלב היטב בפלטת שרקוטרי וגבינות שהכנתי (או במילים אחרות, זה מה שאני קורא לו ארוחת צהריים). אם אתם אוהבים תאנים, אתם מאוד תהנו מהמאכל הזה.

רגע לפני שאני עובר במתכון, אני כן מעוניין להעיר שאתם צריכים תאנים מיובשות איכותיות עבור המתכון הזה, לא את הזבל שקונים באגף הפיצוחים סופר. עליכם להשתמש בתאנים אורגניות, ואם יש לכם עץ תאנים ליד הבית שאתם יכולים לייבש את פירותיו זה יהיה אידיאלי. עם זאת, מאחר שלרובכם (וגם לי) אין עץ תאנה בחצר האחורית, סביר להניח שתיאלצו לקנות תאנים מיובשות אורגניות. שימו לב שהתאנים שאתם קונים אינן יבשות לחלוטין, ושנשארה בהן לחות מסוימת.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

וכן, אני יודע שזה נראה כמו מה שזה נראה.

מרכיבים – 

חצי קילו תאנים מיובשות

2 כפות Sapa

כף מים מינרליים

כפית אניס גרוס

כוס וחצי אגוזי מלך, גרוסים גס

הכנה

מורידים את החלק הקשה בקצה התאנה, ומעבירים לכלי מתאים. טוחנים את התאנים בטחינה עדינה במטחנת בשר, ומוסיפים את כל שאר המרכיבים. מעבדים היטב עד לקבלת בצק אחיד לחלוטין, ומעבדים לצורת נקניק ללא סדקים ורווחים.

עוטפים את נקניק התאנים בחיתול בד וקושרים היטב. לאחר מכן תולים לייבוש במקום מוצל ולא לח ל15 ימים לפחות. מומלץ לפרוס דק ולהגיש כחלק מפלטת גבינות לקינוח (הסלאמי הזה יתאים במיוחד לפלטת גבינות צאן מובחלות היטב, אך בהיעדר אלה גם קממבר טובה תתאים).

6 מחשבות על “סלאמי תאנים, או "אל תקרא לי נקניק שוקולד"

  1. מגניב!
    אין כמו תאנים בכל מצב, ושאלה, אתה לא אוכל עלי גפן ממולאים.
    נראה כמו עוגיית אגוזים טעימה.

  2. פינגבק: Pane di Sapa | עוף זה ציפור ופרה זה חיה

  3. פינגבק: סיקומאידה, או עוגות התאנים של הליוס | עוף זה ציפור ופרה זה חיה

סגור לתגובות.