ואכלת את עשב השדה – עלי גפן ממולאים

SAMSUNG CAMERA PICTURES

ענבים, בשלב הבוסר שלהם.

הקיץ לא מצטיין בעושר צמחים שניתן לאסוף מהשדה. בשל החום והמחסור במים רוב מה שניתן למצוא מת, והצמחים המעניינים יותר יחזרו רק בחורף. אבל לא הכל מת – בזמן שהעשבים הם לרוב חד שנתיים, ישנם שיחים, עצים ומטפסים שדווקא הקיץ הוא העונה בה הם פורחים ומשגשגים (או אם נדייק, אז יש להם פירות, זה לא בדיוק סימן לשגשוג) – ובין הצמחים הנ"ל נמצאים גפני הבר. ומה מיוחד בגפן הבר לעומת גפנים רגילים? לא הרבה. כלומר, מעבר לעובדה שמדובר בצמחים לא מרוססים עם טעם יותר מורכב כי תנאי הגידול שלהם מוכתבים לפי הטבע, כן, הם די דומים לגפנים רגילים. מבחינתי העובדות האלה כבר גורמו להעדפה ברורה של הגפנים הפראיות על פני המבויתות, גם האורגניות שביניהן – כן, למרות השם, המונח "אורגני" לרוב מאפשר שימוש בחומרי הדברה טבעיים. אולי זה יותר ידידותי לבריאות שלנו (בדגש על "אולי"), אבל גם זה הרסני לסביבה.

אז גפני בר, איפה מוצאים אותם, איך מזהים אותם, וכיצד אוכלים אותם?

אז קודם כל, הבה נעשה רגע של בוטניקה. גפנים פראיים, או בשמם התקני, "גפן היערות", הם ככל הנראה מן אופשוט של גפנים מבויתים. איך מזהים אותם? ובכן, הם נראים כמו גפנים רגילים. עם זאת, יש נקודה שצריך להבהיר והיא שעל העלים להיראות כמו עלי גפנים – עצם העובדה שהפרי נראה כמו אשכול ענבים עדיין לא מבטיח שמדובר בצמח שאתם מחפשים, והוא עלול להיות רעיל (ובצפון אמריקה למשל גדל צמח שכזה). קיצר, שימו לב וזה. באשר לאיפה מוצאים אותם, ובכן, לפי מה שרשום במקורות מידע בוטניים לגבי ישראל, התפוצה של אלה היא בעיקר בעמק החולה, אך אני מצאתי אותם גם בשרון, ויכול מאוד להיות שאם אתם תצאו לשדה הקרוב לביתכם תמצאו שם גפנים.

איך זה מסתדר? ובכן, התשובה היא שככל הנראה לא מדובר בגפן היערות, אלא בגפן "רגיל". מדינת ישראל, כמו במדינות רבות בעולם בהם נהוג לייצר יין, מגדלת גפנים על שטחה. עם הזמן חלק מהגפנים האלה מפזרים את זרעיהם במקומות אחרים, והם נובטים. גפנים הם אחרי הכל צמחים עם יכולת הסתגלות מצוינת לאקלימים רבים, וזאת הסיבה שהתהליך הזה מתרחש בכזאת ספונטניות. זה כמובן אומר דבר נוסף – שיכול מאוד להיות שהגפן שתמצאו בשדה הוא לא גפן היערות, אלא גפן שבמקור נועד לייצור ענבי יין או מאכל. וכן, זה אומר בדיוק את מה שאתם חושבים – אתם יכולים להכין מהם יין אורגני אמיתי, או סתם לאכול אותם כמו שהם (אם כי בהנחה ואלו הם ענבי יין, יכול להיות שלאכול אותם לא יהיה כזה רעיון טוב – טעמם יכול להיות… בעייתי). בכל מקרה, קטפו מעט מהעלים על כל גפן – אתם לא רוצים להרוג את הצמח – לא יותר מ2-3, ודאגו שהם יהיו תקינים – כלומר, לא קרועים ויחסית נקיים (עד כמה שאוכל מהשדה יכול להיות נקי, בכל אופן). אני יודע שיש כאן חסר שזועק לשמיים, והוא שלא אמרתי דבר על הענבים. אז קודם כל, כן, למרות התמונה למעלה (שצולמה בכלל במאי), זאת העונה לקטוף את הפירות. העניין הוא שמאחר ואני לא אוכל ריבה ואני באמת שלא הולך לפרסם פוסט על איך לאכול ענבים, שלא לדבר שהעונה של ההבשלה המלאה עוד לפנינו. זה אגב לא אומר שאין מה לעשות עם ענבי בוסר – יש ועוד איך – אבל על זה בהזדמנות אחרות, לקראת סוף החודש.

אז בחזרה לנושא, מה עושים עם עלי גפן? עלי גפן ממולאים, אלא מה. המתכון הבא לעלי גפן ממולאים איננו המתכון שלי, או אם אדייק, מבוסס בעיקרו על המתכון של עוז, בו השתמשתי כרפרנס, ועל מספר מתכונים יווניים שקראתי. כן לקחתי את החירות של להוסיף אבקני שומר, מה שגרם לי לשנות מעט את המתכון המקורי בכדי שלא להוסיף יותר מדי. בנוסף, הוספתי כאן מדריך מאוד קצר לשימור עלי הגפן – הרי גם ככה אפשר לקנות עלי גפן משומרים בשווקים, אז למה לא לקחת את הצעד הקטן של לשמר אותם לבד. זה בטוח שלא כולל את כל הכימיקלים המיותרים שנמצאים במה שיש בשוק, ועלי גפן זה בהחלט מסוג המקרים בהם כדאי לקטוף כמות גדולה ולשמר להמשך.

עלי גפן משומרים

SAMSUNG CAMERA PICTURES

מרכיבים – 

12 כוסות מים על כוס מלח גס אחת*

מיץ מלימון אחד על כל 2 כוסות מים

צרור עלי גפן

*ברור לי שאף אחד לא ישתמש ב12 כוסות מים – מדובר ביחסים, ולא מעבר. אני מציע שפשוט תמדדו את כמות הנוזלים לפי כמות הצנצנות שאתם מתכננים להכין, ולפי זה תחשבו את הכמות המתאימה של המלח.

הכנה

מביאים את המים עם המלח ומיץ הלימון לרתיחה. בינתיים, מנקים את העלים, חותכים את שאריות הגבעול, ומגלגלים אותם יחד לצורת סיגרים. מסדרים בצנצנת, יוצקים מעל את מי המלח הרותחים, אוטמים, הופכים את הצנצנת לשנייה ומיד הופכים חזרה – וזהו, השימורים מוכנים.

שימו לב שלאחר מזיגת המים הרותחים צבע העלים ישתנה לצבע זית.

עלי גפן ממולאים 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

מרכיבים – ל35-40 עלי גפן ממולאים

חצי קילו בשר טחון – כבש או בקר, או תערובת כלשהי

מיץ מלימון אחד

כוס צנוברים

כוס וחצי אורז

2 כפיות פפריקה טורקית (או הונגרית, אם אין)

כפית אבקני שומר

כוס נענע קצוצה

בצל קטן, מגורר

מלח – לפי הטעם

עגבניות פרוסות – לפי הצורך, ומיץ מלימון אחד, ושמן זית (לבישול)

הכנה

מערבבים את כל המרכיבים (למעט האורז) וטועמים את התערובת (יאפ, אם זה טוב כסטייק טרטר זה יהיה טוב גם כבשר מבושל). מתקנים תיבול, ומוסיפים את האורז. מערבבים היטב.

כעת, קורצים חתיכות בגודל ממוצע של כדור גולף (בהתאם לגודל העלה), ומגלגלים לנקניק. מניחים במרכז העלה, מקפלים את אונות העלים עליו, ומגלגלים.

מפזרים מעט שמן על תחתית סיר עמוק, ומניחים מעל את פרוסות העגבניות. מניחים את עלי הגפן (עם צד הקיפול כלפי מטה) על העגבניות, מניחים מעליהם צלחת, וממלאים מים עד לכיסוי. מוזגים את מיץ הלימון, ומביאים לרתיחה.

מכסים את הסיר וממשיכים לבשל בחום נמוך כ40 דקות נוספות. לאחר מכן  מכבים את האש, נותנים לסיר להצטנן קצת, ומורידים את הצלחת. מגישים את עלי הגפן כמנה עיקרית או כתוספת או יחד עם יוגורט.

מודעות פרסומת

מחשבה אחת על “ואכלת את עשב השדה – עלי גפן ממולאים

  1. פינגבק: דמדומי הקיץ – ובתחיית התמוז ננוחם | עוף זה ציפור ופרה זה חיה

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s