ראשית האביב – לימונים

מהי אכילה עונתית? לאכול את מה שזמין, אני מניח. פעם הייתי יוצא ללקט עשבים, פטריות, ופירות יער בעונות הרלוונטיות. היום אני כבר לא גר קרוב מספיק ליער שיכול להצדיק זאת, אז אני פשוט אוכל את מה שזמין לי בעונה. ומה זמין בחורף? הדרים, הרבה הדרים – ובמקרה שלי, לימונים ותפוזי דם. את תפוזי הדם אני קונה בכמויות גדולות כל חורף, ואפילו התחלתי לגדל איזה עץ, אבל אני חושד שיקחו לו עוד 4-5 שנים עד שהוא יתחיל להניב פירות. אני כן יכול להרשות לעצמי להניח, בסבירות גבוהה, שזה יהיה תפוז דם מזן Moro, אולי תפוז הדם הטעים ביותר שישנו שם בחוץ. ולמה אני יכול להניח את זה? כי הנבטתי אותו מזרע.

אז ככה, אני יודע שכל גנן חובב שקורא את השורות האלה מתפלץ ולא מבין באיזה מן יוהרה אני מרשה לעצמי להניח כזה דבר, אבל האמת היא שלמה שכתבתי דווקא יש בסיס, שלא לדבר שזה לא כזה הוקוס פוקוס ואינטואיציה מצידי – יש להדרים איזה קטע שיש בהם רבייה מעט מיוחדת. למה כוונתי?

בהדרים ספציפית, לעיתים יש זרעים עם נבטים שמהווים עותק גנטי של עץ האם (Nucellar seedlings, למתעניינים). כאשר מנביטים הדרים, מחלק מהזרעים יוצאים שלושה נבטים – שניים חזקים הגדלים מהר, ואחד אמצעי הגדל לאט (אם בכלל). כצפוי, שני הנבטים ה"זריזים" הם העותקים הגנטיים של עץ האם ממנו הגיעו הפירות, בעוד שהנבט האמצעי הוא מיקס בין שני הורי הצמח, או עותק גנטי של העץ המפרה (אינני בטוח לגבי הפרטים המדויקים כאן). בכל מקרה, הנקודה היא שהיה ואכלתם פרי עץ הדר טעים ואתם מעוניינים שבעתיד יהיו לו פירות, ותחת ההנחה שיש לכם את היכולת לחכות איזה 7+ שנים, אז ניתן להנביט את זרעיו – היה ויש ביניהם עותקים גנטיים של האם, ובכן, אז בסבירות גבוהה בעתיד יהיו לכם עצים עם אותם פירות.

בכל מקרה, בזמן שעם תפוזי הדם אני עוד מחכה שהעץ יתבגר, כן יש לי גישה כל חורף להרבה לימונים מעץ משפחתי. כמה? הרבה. העץ גדול למדי, וכך יוצא שכל חורף אני או מכין לימונים משומרים, או עוגות לימון, בשר במחבת עם לימון, פירות ים עם לימונים, וכן הלאה. ולכן, החלטתי בתאריך זה, כאשר החורף מתחיל להסתיים והאביב כבר קרוב, לפרסם פוסט על מספר מתכונים המתאימים ללימון. הם לא מפוארים במיוחד, ולא תמצאו כאן משהו מתוחכם במיוחד – אבל הם כן מתכונים שאני מבשל עם עושר הלימונים שנפל בחלקי.

אז הבה נתחיל עם סטייק חזיר במחבת, ברוטב שמנת, אנשובי, ולימון. אין לי יותר מדי מילים להסביר מאחר וזה מתכון די פשוט, אבל אני כן אומר דבר אחד – צריך לזה סטייק חזיר על העצם. חלק גדול ממה שנותן את הטעם הוא העצם, ובלעדיה זה לא יהיה אותו דבר. אה, ועוד משהו – שני דברים שאסור להחליף כאן – חזיר, וחמאה. מכל סוגי הבשר, לדעתי חזיר הכי מתאים ללימון (ואחריו עופות למיניהם, או ארנבת) – אך מי מכם שינסה להחליף חזיר בבקר או בכבש, ובכן… טעים זה לא יצא. ולגבי החמאה – כן, אני יודע, זה הרבה חמאה – אבל מה לעשות שטיגון סטייק בחמאה זה דבר יותר טעים מטיגונו בכל שומן אחר, וכן, זה כולל שומן בייקון.

למנה אחת –

סטייק צלעות
חצי כוס קרם פרש
50 גר' חמאה + עוד, לפי הצורך
180 מ"ל מיץ לימון
כף וחצי קמח
פילה אנשובי
כפית תימין, כפית אורגנו

הכנה

מחממים את החמאה במחבת בחום גבוה עד שהיא משחימה, ומטגנים את סטייק החזיר כ2 דקות מכל צד עד להשחמה קלה, ואז כדקה על העצם. מעבירים לתבנית וצולים ב200C ל10 דקות.

בינתיים, מוסיפים את האנשובי והתבלינים למחבת ומבשלים בחום נמוך עד שהאנשובי מתמוסס. מוסיפים את הקמח ומערבבים היטב ליצירת roux דליל, ואז מוסיפים את מיץ הלימון, מביאים לרתיחה, ומצמצמים בחצי. לאחר מכן מוסיפים את השמנת, מערבבים היטב בחום נמוך – וזהו, מוכן.

אז, איזה עוד מנות עם לימון אפשר להכין? ובכן, ישנו מתכון הפסטה הבא, שבמקור המצאתי כדי לנקות מקרר מיותר מדי דברים שהיו בו. עם זאת, זה הצליח היטב, ולכן החלטתי לפרסם זאת בכל מקרה. מכל פירות הים, לדעתי שרימפס ותמנון הם אלו שלימונים, והדרים בכללי, הכי מתאימים להם. ואם כבר לימונים ופסטה, שני אלו הולכים טוב יחד עם ריקוטה, אז למה לא.

פסטה עם שרימפס, אנשובי, לימון, זיתים, וריקוטה – ל2 מנות

פסטת טליאטלה מבושלת, לפי הוראות היצרן

6-7 שרימפס גדולים, עם השריון

2 פילטי אנשובי

גרידה ומיץ מלימון אחד, גדול

כוס ריקוטה

חצי כוס זיתים שחורים

בצל קטן, שן שום – קצוצים גס

אורגנו, תימין, מלח, פתיתי צ'ילי חריף – לפי הטעם

שמן זית – לטיגון

הכנה

מחממים את שמן הזית במחבת, ומטגנים בזריזות את השרימפס מכל צדדיהם עד שהשריון מאדים והשרימפס מבושלים למחצה. מוציאים החוצה ומניחים בצד, וזורקים פנימה את הבצל והשום, ומטגנים בחום נמוך כדקה. לאחר מכן מוסיפים את האנשובי, ולאחר שהתמוסס, זורקים פנימה גם את הזיתים ואת התבלינים. מערבבים היטב, ומוסיפים את גרידת ומיץ הלימון, ומביאים לרתיחה. מבשלים עד שהמיץ כמעט והתאדה.

בינתיים, מפרקים את השרימפס מהשריון – מוציאים את הזנבות ומרקנים את נוזלי הראש לצנצנת – ומיד לאחר מכן זורקים את הזנבות והשריונות למחבת ומערבבים היטב. מוסיפים את הריקוטה, מערבבים, וזהו – מוכן. מוסיפים את הפסטה למחבת, מערבבים, ומגישים מיד.

המתכון האחרון בפוסט זה הוא מתכון לפנטספאני, עוגת פסחא יוונית, אם להאמין לפרופסור גוגל. אין לי מושג אם זה נכון או לא, וגם אין לי מושג עד כמה המתכון הזה יווני (כן לקחתי אותו מהאתר של Greek Boston) אבל הי, הוא טעים. החלטתי להכין משהו כזה לאחר שהכנתי קליפות לימונים מסוכרות (ולא, לא אעלה מתכון של אלו, יש מספיק כאלה כבר ברשת שסביר שגם עושים את זה יותר טוב ממני). ולמה דווקא את העוגה הזאת? כי במתכון שלה נכתב שצריך להספיג אותה בסירופ, וזה התאים לי – כאשר מכינים קליפות מסוכרות לרוב נשאר סירופ בסיר, סירופ שלא היה לי לב לזרוק – אז החלטתי להכין איתו עוגה, והשאר בהליכי התססה לקראת אלכוהול, האלים יודעים איך זה יצא. בכל מקרה, העוגה יצאה נהדרת ובאמת הופתעתי ממנה, בהתחשב בכך שהיא לא כוללת לא חמאה ולא שום שומן אחר. מה שכן חשוב לי לציין הוא שזאת עוגה שהדרך לאכול אותה היא, ובכן, לפרוס אותה ולמרוח על פרוסותיה חמאה, שמנת חמוצה, וכן הלאה, בנדיבות.

לפני שאני עובר למתכון, הערה אחת – אני אוהב את קליפות ההדרים המסוכרות שלי ואת הסירופ שאני מכין עם טעמי לוואי מרירים. במילים אחרות, הקליפות המסוכרות הקנויות אולי לא כל כך יתאימו מטעמי עודף מתיקות וסוכר.

עוגת לימונים יוונית – Pantespani –

8 ביצים, מופרדות

2 כוסות סוכר

כוס וחצי קליפות הדרים מסוכרות, קצוצות

חצי כפית מלח

2 כוסות קמח

כף אבקת אפייה

גרידה מלימון אחד, גדול

לסירופ – 

700 מ"ל סירופ הדרים + 2 כפות מיץ לימון

הכנה

מערבבים היטב את כל החומרים היבשים למעט חצי כוס סוכר, ומוסיפים את החלמונים. ומערבבים היטב עד קבלת תערובת אחידה. לאחר מכן מקציפים את החלבונים עם חצי כוס הסוכר שנותרה, ומקפלים לתוך התערובת עד לקבלת בלילה אחידה.

משמנים תבנית אפייה בשמן זית, ומעבירים לתוכה את הבלילה. אופים בתנור על 175C כשעה, או עד שקיסם הננעץ בתוכה יוצא יבש. בינתיים, מחממים את הסירופ עד שהוא נוזלי (אל תהססו להוסיף מעט מים אם צריך), וכאשר העוגה מוכנה השקו אותה בסירופ. לאחר מכן צננו אותה לחלוטין. מומלץ להגיש את פרוסות העוגה עם חמאה או שמנת חמוצה ליד.

 

 

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s