שוויון האביב 2020 – על אפרודיטה ואדוניס

לפני שנים רבות, היה מלך בשם תיאס אשר שלט באשור, ולו בת בשם מור. תיאס נהג להתפאר בכך שבתו מור היא היפה בנשים, יפה אפילו מאפרודיטה, ובדבריו העלה את חמת האלה. ועל כן אפרודיטה החליטה להענישו כראוי לו, ושלחה את בנה ארוס – הוא היכה את מור בתאווה מינית לאביה, והיא פיתתה אותו. אך כאשר תיאס הבין מה קרה הוא רדף את מור, והיא נמלטה והתחננה להגנה מהאלים. הם הפכו אותה לעץ המור, ולאחר תשעה חודשים נפער בקע בגזע ויצא ממנו ילד – אשר נודע כ"אדוניס".

אפרודיטה שראתה את הילד הבינה שהוא הולך להתבגר לגבר יפה תואר, ועל כן החליטה להחביא אותו משאר האלים – ולקחה אותו לפרספונה בשאול שתשגיח עליו עבורה. עם זאת, לאחר מספר שנים, שאפרודיטה החליטה לקחת אותו בחזרה אליה כמאהב, פרספונה סירבה לוותר על השלל – ולאחר מריבה מתוקשרת בין השתיים, זאוס פסק שאדוניס יבלה ארבעה חודשים מהשנה עם אפרודיטה, ארבעה עם פרספונה, ועוד ארבעה כפי שימצא לנכון. עם זאת, אפרודיטה הפעילה את קסמיה ואדוניס, באופן מאוד לא מפתיע, בחר לבלות את ארבעת החודשים הפנויים שלו איתה.

פרספונה כמובן שלא חיבבה את המצב הזה, והיא חשבה על תחבולה כיצד להחזיר את אדוניס אליה, והפעם, בלי שתצטרך לחלוק בו עם אפרודיטה – ועל כן היא סיפרה על אדוניס לארס, אל המלחמה, בן זוגה של אפרודיטה. ארס כמובן שלא ראה זאת בעין יפה, והחליט להתנקם באדוניס. יום אחד, שאדוניס צד ליד גבל אשר בלבנון, ארס הגיח מיערות הארזים כחזיר בר ענק, ופצע אנושות את אדוניס. אפרודיטה מיהרה למקום וניסתה לרפאו, אך ללא הועיל – דמו צבע את הנהר באדום. עם זאת, קסמיה של אפרודיטה לא היו לשווא, והודות להם היכן שנחתו טיפות דמו על הקרקע נבטו פרחים אדומים, הכלניות. ומאז, כל שנה, מסוף החורף ועד תחילת האביב, הכלניות פורחות והנהר מאדים, זכר לאדוניס, אשר כעת משרת את פרספונה בשאול.

המיתוס על אדוניס ואפרודיטה איננו מיתוס יווני במיוחד. למעשה, שמו של הגיבור הראשי בו, "אדוניס", אומר הכל – זהו לא יותר מ"אדון", הלא הוא אחד מאלי כנען, וככל הנראה לא מדובר ביותר מכינוי לאל הדד, אל הרעם – אשר בתנ"ך ידוע פשוט כ"בעל". גם אפרודיטה, במקור, איננה אלה יוונית – היוונים סיפרו שמקורותיה הם מקפריסין, וככל שחופרים יותר עמוק בהיסטוריה שלה מגלים שהיא לא אחרת מאינאנה, אישתר, או עשתרת – תלוי בזמן ובמקום – אלת הפיריון והמין של המזרח הקרוב. ובדומה לאדוניס, גם בעל הדד, שר הרעם, הוא אל המת וקם לתחייה כל שנה מחדש, אשר עשתרת וענת, אחיותיו ומאהבותיו, מבכות בלכתו כל פעם מחדש – אגדה זאת על בעל הדד ככל הנראה בעצמה מושפעת מאגדות עתיקות יותר על התמוז, אל הרועים ובן זוגה של אינאנה-אישתר, אלת הפריון של ארם-נהריים, אשר מותו גם הוא מזוהה עם סוף עונת הגשמים ותחייתו בסתיו מסמלת את חזרת השפע אל הארץ.

ב20 לחודש יחול שוויון האביב, המסמל, לפחות בתיאוריה, את, ובכן, סוף מחציתו הראשונה של האביב על ידי שוויון בין היום ללילה, ובהתאם, את תחילת ההתקדמות לקראת הקיץ. אילו מאכלים מסמלים עבורי את האביב? מאכלים הכוללים עשבים, וגם מאכלי בשר עשירים בעלי אופי יותר חורפי, אשר עוד כמה שבועות כבר לא יתאימו יותר למזג האוויר. ועל כן, קיבצתי כמה מתכונים אביביים – לפחות בעיני – אשר עוד כמה שבועות באמת שכבר לא יתאימו, כאשר נעבור כולנו, יחד עם מזג האוויר המשתנה עלינו לרעה, למאכלי קיץ.

אז בתקווה שיחד עם מזג האוויר גם הרוח הרעה הנושבת עלינו מהאדס תתפוגג, הבה נעבור אל המתכונים.

סקאלופס בפסטו ופירות ים עם אספרגוס וירוקים. המתכונים למטה.

מרכיבים – סקאלופס בפסטו –

2 סקאלופס לסועד

כף פסטו

מיץ מלימון גדול

מלח, פלפל – לפי הטעם

שמן זית – לטיגון

הכנה –

מחממים את שמן הזית, וצורבים צד אחד של הסקאלופס תוך כדי פיזור מעט מלח ופלפל על הצדפות והשמן. לאחר שהן השחימו מעט (והגירו נוזלים ושאר משקעים לשמן), הופכים אותן, ומוסיפים את הפסטו ומיץ הלימון. ממשיכים לבשל בחום גבוה תוך כדי ערבוב וזיגוג הסקאלופס ברוטב שנוצר כ2-3 דקות נוספות, וזהו, מגישים.

מרכיבים – קלמרי ברוטב עגבניות עם אפונה טרייה, 2 מנות 

8 קלמרי, נקיים

כוס וחצי אפונה טרייה*

כוס יין לבן

כוס עגבניות מרוסקות

בצל גדול, פרוס גס

3 שיני שום, מרוסקות

חצי כוס פטרוזיליה

שמן זית – לפי הצורך

קמח – לפי הצורך

תבלינים – מלח, פלפל, אורגנו, תימין, מיורן, פפריקה מתוקה וחריפה – לפי הטעם

*כפי שניתן לראות, אני השתמשתי בפחות אפונה ממה שצוין במתכון. בדיעבד, הייתי משתמש ביותר.

הכנה

מחממים מעט שמן במחבת. מקמחים קלות את הקלמרי ומטגנים לדקה מכל צד בחום גבוה, ומוציאים החוצה לנייר סופג. מניחים בצד.

כעת, אל אותה המחבת מוסיפים למחבת את הבצל ו2 שיני השום, ומטגנים בחום בינוני כדקה תוך כדי ערבוב (אל תתנו לשום להישרף). מיד לאחר מכן מוסיפים את היין הלבן והתבלינים, ומביאים לרתיחה. לאחר בישול בחום גבוה כ3 דקות, מוסיפים את העגבניות המרוסקות יחד עם כוס מים. מערבבים היטב, מתקנים תיבול, וממשיכים לבשל בחום גבוה וללא כיסוי. מוסיפים כעת את השרימפס והאפונה ונותנים לנוזל להצטמצם בחצי. לאחר שהנוזל הצטמצם בחצי בודקים את הקלמרי לוודא שבשרם התרכך.

בינתיים, מערבבים בקערה מעט שמן זית עם פטרוזיליה קצוצה ושן שום אחת מרוסקת. לאחר שהנוזל הצטמצם בחצי מוסיפים את התערובת הזאת למחבת, ומבשלים עוד כחצי דקה בחום גבוה. מגישים מיד, מומלץ לצד לחם בכדי לספוג את הרוטב.

מרכיבים – שרימפס בכרישה –

10 שרימפס, עם השריון

כרישה אחת, בינונית, קצוצה לטבעות

3 גבעולי שום ירוק, קצוץ לטבעות

בצל סגול, קצוץ דק או לרצועות

מיץ מלימון אחד + גרידת לימון

מלח, פלפל – לפי הטעם

שמן זית – לטיגון

הכנה

מחממים את השמן במחבת ומטגנים את הבצל עד להזהבה קלה, ואז מוסיפים את שאר הירקות. מערבבים היטב תוך כדי בישול בחום בינוני-גבוה, ואז מוסיפים את השרימפס. מטגנים בזריזות עד שהשרימפס מאדימים משני צדדיהם, ומוסיפים את מיץ הלימון והגרידה. מערבבים היטב וממשיכים לבשל, תוך כדי ערבוב, עד שהנוזל כמעט והתאדה.

מרכיבים – פילה חזיר עם כרוב ניצנים ואפונה – ל2 מנות

פילה חזיר גדול אחד, חתוך למדליונים

סלסלת כרוב ניצנים, טרי

2 כוסות אפונה, טרייה

2 כוסות יין לבן

מיץ וגרידה מ2 לימונים

3 שיני שום, קצוצות גס

בצל סגול גדול, קצוץ גס

מלח, פלפל שחור, אורגנו, תימין – לפי הטעם

שמן זית – לטיגון

הכנה

מטגנים את הבצל וגרידת הלימון בחום בינוני עד להזהבה קלה, ומוסיפים את השום. מערבבים היטב, ומוסיפים את כרוב הניצנים והאפונה ומערבבים היטב, על חום גבוה. לאחר מכן מוסיפים את התבלינים למחבת, ומערבבים היטב בחום בינוני כמס' דקות.

כעת, מגבירים את האש ועורמים את תערובת הירקות על צד אחד, ומשחימים קלות את מדליוני החזיר בשמן משני צדדיהם. מיד לאחר מכן, מוסיפים את מיץ הלימון והתבלינים ומערבבים היטב. לאחר שמיץ הלימון התאדה מוסיפים את היין הלבן, מביאים לרתיחה, ומכסים. ממשיכים לבשל בחום נמוך עד שהיין התאדה כמעט לחלוטין, ומגישים.

מרכיבים – פירות ים עם אספרגוס וירוקים –

8 שרימפס

2 קלמרי, פרוסים לטבעות

צרור אספרגוס, מנוקה וחתוך לטבעות

2 שומים ירוקים, קצוצים גס

2 גבעולי שומר (בדגש על גבעולים – עם העלים)

מעט צתרה – לפי הטעם

מיץ וגרידה מלימון גדול

מלח, פלפל – לפי הטעם

שמן זית – לטיגון

הכנה

מחממים את השמן במחבת, ומפרידים את השריון מהשרימפס. מטגנים ל2 דקות את שריונות השרימפס בחום גבוה עד שהם מאדימים, ומוציאים החוצה. כעת, מוסיפים את כל הירקות למעט השומר והצתרה, ומבשלים תוך כדי ערבוב כמספר דקות בחום בינוני. לאחר מכן מוסיפים את השומר, הצתרה, ופירות הים, ומערבבים היטב כ2 דקות.

לאחר מכן מוסיפים את מיץ הלימון וממשיכים לבשל, בחום גבוה ותוך כדי ערבוב, עד שהנוזל כמעט והתאדה ופירות הים מבושלים. מגישים מיד.

טיגון האנשובי והבצל.

מרכיבים – צלי החזיר של קלאריסה דיקסון רייט

בטן חזיר במשקל 3.5 ק"ג

חצי ליטר בירה כהה*

200 גר' ערמונים מבושלים וקלופים

בצל אחד, 2 שיני שום

3 פילטים של אנשובי

וויסקי, ברנדי, או משקה אלכוהולי אחר שניתן להבעיר

שמן זית, לטיגון

מלח, פלפל שחור

הכנה –

שני לילות לפני, שורפים את השערות על העור (אם ישנן), ומנקים אותו היטב. לאחר מכן מעסים את העור במלח ופלפל היטב, מכסים, ומעבירים למקרר ללילה.

למחרת, שוטפים את הצלי, וחותכים חריצים בעור בעזרת סכין חדה. מניחים במקרר, ללא כיסוי, עם העור כלפי מעלה, לייבוש ללילה.

למחרת, מטגנים בשמן הזית את הבצל, וברגע בו הוא מתחיל להשחים טיפה מוסיפים את השום והאנשובי. מטגנים בחום בינוני-נמוך עד שהאנשובי מתמוסס, ואז מוסיפים את הערמונים. מבשלים כדקה נוספת תוך כדי ערבוב, ומעבירים לתבנית גדולה. כעת, מעסים את העור החזיר במעט מלח ופלפל, ומניחים בתבנית מעל תערובת הבצל והערמונים.

מוסיפים פנימה את הבירה, ומכניסים לתנור. צולים בצורה הבאה – זמן הבישול הכולל הוא חצי שעה לכל חצי ק"ג (כולל עצמות, אם ישנן), כאשר חצי השעה הראשונה והאחרונה הן בחום של 250C, בעוד שבשאר הזמן הצלייה היא על 150-180C.

בכל מקרה, לאחר הצלייה מוציאים, מכסים בנייר כסף, ונותנים לבשר לנוח כחצי שעה. לאחר מכן מוציאים מהתבנית, מבעירים כמות נדיבה של ברנדי, וויסקי, או כל משקה אחר בסגנון שאתם אוהבים, ויוצקים לתוך התבנית. לאחר מכן מגישים את הבשר יחד עם מיצי הצלייה, הערמונים, והוויסקי.

וככה זה נראה בסוף.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s