לובסטר להמונים

אם יש שרץ ימי שאני מאוד אוהב ולא יוצא לי לבשל כמו שצריך, זה לובסטר. אני מאוד אוהב לובסטר, בכל צורותיו האפשריות – אבל מאכלים יקרים שומרים לאירועים מיוחדים, וגם אז המחירים ללובסטר לרוב שערורייתיים בעיני ולא ממש מצדיקים את עצמם ביחס לכמות. עם זאת, לפני כשבוע רצו האלים והיה לי המזל לפגוש בכמה לובסטרים חביבים באחד מדוכני הדגים שאני נוהג לפקוד – בגדול, העסקה הייתה כזאת – שני לובסטרים ועוד 9 צבטות גדולות ב130 ש"ח – ובעיני זאת הייתה עסקה טובה מדי מכדי לוותר עליה.

אז כך יצא שבלי להתכוון, קניתי כמות מאוד גדולה של לובסטר – הלובסטרים שקניתי כבר היו במצב גוסס, כך שלא היו לי נקיפות מצפון על תלישת זרועותיהם ודחיפת מה שנשאר מהם למקפיא, בעוד שאת הזרועות בישלתי מיד, וזה הסתיים באיזה 2 וחצי כוסות בשר לובסטר מפורר ומבושל שהייתי צריך לאכול – ומהר. טוב, אז מאחר ואני לא תכננתי להטביע את בשר השרץ ברוטב בעל טעם חזק (עבור זה ישנם הזנבות, שתכננתי גם ככה לחלק למדליונים), החלטתי לשמר את הבשר בחמאה.

מה זה אומר? בישלתי את הבשר המפורר בחמאה בחום נמוך, ואז העברתי לצנצנות ומשם למקרר – פטה לובסטר לעצלנים, במילים אחרות. ולפני שעולה התהייה, כן, אני מודע לכך שהדרך הקלאסית לבשל לובסטר היא לזרוק אותו למים רותחים, ולא, אני לא משתגע עליה יותר מדי. מצטער, אם כבר לאכול לובסטר שלם, בעיני הדרך היא לחצות אותו, לשים חמאה ועשבים מעל (וגם לימון לא יזיק), ולהעביר אל הגריל. אז כעת, בלי גינונים נוספים, הרשו לי לפתוח את הפוסט החגיגי במיוחד הזה, ולהתחיל במתכון הבא –

פאטה לובסטר – Potted Lobster

אז ככה, במקור מכינים את המתכון הזה משרימפס, וגם עלה על כך פוסט בעבר. במתכון הבא החלטתי לעשות משהו דומה, אבל מאחר ובשר לובסטר מפורר זה לא זנב שרימפס ואת זנבות הלובסטרים גם ככה ייעדתי למשהו אחר, החלטתי לשנות את המתכון ולהכין פאטה לובסטר – עם חמישה מרכיבים בלבד, ועדיין, המתכון הזה שהוא ההמצאה שלי (טוב, סביר שאני לא היחידי שחשב עליו) והוא דבר שאני די גאה בו, ומה שהתחיל כאלתור שמטרתו להיפטר מהרבה צבתות, יותר מכפי שאני יכול לאכול בארוחה אחת, נהפך למשהו קבוע בעיני שבהחלט אכין בכל הזדמנות אחרת בה תהיה לי לבשל לובסטר.

אז, רק בכדי להסביר למה אני מתכוון ב"בשר לובסטר מפורר" – לקחתי את הצבטות, ובישלתי אותן במים רותחים למשך 5-6 דקות. לאחר מכן פירקתי אותן והוצאתי מהן את בשר הלובסטר (ובניגוד לסרטנים זה קל – כנראה עניין של גודל), שאותו פוררתי לסיבים באופן גס, יותר ופחות, בעודי זולל בין לבין מהבשר עצמו.

מרכיבים – 

170 גר' חמאה, + 50 גר' נוספים

בשר צבטות מפורר מ8 צבטות

4-5 חתיכות פלפל ארוך*, שבורות, או לחלופין, 2 כפיות פלפל שחור

4 עלי דפנה, מפוררים

2 כפיות מלח

הכנה

ממיסים את 170גר' החמאה במחבת עם התבלינים, ומבשלים כ5 דקות בחום נמוך, עד שהיא מתחילה לבעבע. לאחר מכן מוסיפים את הלובסטר ומערבבים היטב, וממשיכים לבשל בחום נמוך כ10 דקות עד שרוב הנוזלים מתאדים מהמחבת.

כעת, דוחסים את תכולת המחבת לתוך צנצנות, ומניחים בצד. באותה המחבת (אל תשטפו אותה!) ממיסים את שארית החמאה, ומבשלים בחום נמוך כ10 דקות עד שעולה קצף – מקפים אותו עד שמפסיק לעלות, ומכסים בחמאה החצי מזוככת את בשר הלובסטר בצנצנות. מצננים ושומרים במקרר. מומלץ להגיש על פרוסת לחם, עם חמוצים.

זה הולך להישמע פלצני נורא, אבל לדעתי גם קוויאר ילך טוב מאוד עם כל הסיפור הזה. אם תהיתם, הסלט ליד זה סתם סלט עשבים ובשר סרטנים.

אז אחרי שסיימנו את זה, כעת יגיע מתכון לגוף ולזנב הלובסטר. באופן אישי, כפי שאולי כתבתי קודם, אני לא רואה טעם בפרסום עוד פוסט על בישול לובסטר שלם על הסיר או על הגריל – כאלה יש מספיק. לעומת זאת, אני כן יכול לכתוב על מתכון לזנבות לובסטרים עם יין דבש, קישוא, ואנשובי, שזה מה שאני הולך לעשות כעת. אז, המתכון הזה החל, כמו הקודם, כאלתור מהסוג של "אוקי, קניתי לובסטר, עכשיו מה לכל הרוחות אני עושה איתו". בסופו של דבר התפשרתי על המתכון הזה.

אז, הריני מציג בפניכם את המתכון הבא לזנבות לובסטרים – שימו לב שאלו מנות ראשונות, לא עיקריות.

הכנה – ל3 מנות ראשונות

שני לובסטרים, ללא הצבטות

בצל קטן, קצוץ גס

2 שיני שום קצוצות

200 מ"ל יין דבש (תמד) מתוק*

3 פילטי אנשובי במלח, או דג אנשובי מומלח גדול

קישוא קטן, קצוץ גס

שמן זית – לטיגון

הכנה

מפרקים את הלובסטר – מסירים את הראשים, ומחלקים את הזנבות ל3 חלקים (אל תסירו את השריון! לפחות לא כרגע). מחממים את השמן במחבת, ומטגנים את חלקי הלובסטר השונים במהירות ובחום גבוה – המטרה היא לא ממש לבשל את הבשר, אלא פשוט לתת לשמן טעם של לובסטר.

כעת, לאחר שהשריון נעשה אדום, מוציאים את חלקי הלובסטר מהמחבת – מסירים מהראשים את מעט הבשר שלהם ומוציאים את הבשר (הלא מבושל, ברובו) מהזנבות ומניחים בצד. מוסיפים מעט שמן למחבת במקרה הצורך, ומטגנים את הבצל, השום, והקישואים עד שהם מזהיבים מעט, ולאחר מכן זורקים פנימה את בשר הלובסטר ואת האנשובי. מערבבים היטב עד שהאנשובי מתמוסס, ואז מוסיפים את יין הדבש ומביאים לרתיחה.

ממשיכים לבשל בחום גבוה עד שהנוזל הצטמצם כמעט לחלוטין, ומגישים מיד.

3 מחשבות על “לובסטר להמונים

  1. נהייתי רעבה.
    אישית אוהבת לאכול נקי בלי תוספות אולי חמאה וטיפה מלח.
    אני זורקת לסיר עם מים רותחים וטיפה מלח לרגע.
    הכי טעים. לאחרונה לא קונה כי המחיר מוגזם.
    כף אמיתי. תודה למתכון

    • בכל הקשור לדגים, אינני ממליץ על דוכנים יותר כי כבר הרבה זמן לא ראיתי אחד שלא מוכר דגים בסכנת הכחדה. לגבי פירות ים, אני פשוט מטייל בשווקים רלוונטיים והולך למה שנראה סביר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s