שומן חזיר וקונדיטוריה – Cresciole e ciccioli

בעבר כבר עלו לכאן פוסטים הכוללים שימוש בשאריות שומן החזיר לצרכים מתוקים, או אם לדייק, הBollos de chicharrones הספרדיים הם הדבר עליו אני מדבר. האמת היא שלמרות שבהחלט מדובר במן לחמנייה/עוגייה שאני אוהב, אני לא מכין ממנה בתדירות גבוהה. למה? כי אני מזכך שומן חזיר רק פעם אחת בתחילת השנה, לרוב בספטמבר-אוקטובר שאז אני פנוי למחצה. הגישה שלי היא לקנות בזמן זה שומן חזיר ולזכך אותו בכמות שתספיק לי לכל השנה. וכך יוצא שבכל הקשור למאכלים הכוללים את שאריות שומן החזיר מהזיכוך, יש לי הזדמנות אחת בשנה בלבד להכין אותם – ולכן תמיד כאשר אני מזכך שומן חזיר מיד אח"כ אני שובר את הראש מה לכל הרוחות לעשות עם השאריות.

השנה בכל מקרה, לא יצא הרבה שומן מהחזיר – והכמות שהייתה לי ממש לא הספיקה למשהו גדול, לכל היותר בראוני בינוני, או עוגת פאדג' אחרת – ובאמת בהתחלה, זה מה שחשבתי לעשות, להפוך להיפסטר ממוצע ונרצע ולהכין איזה בראוני עם חתיכות חזיר (אפילו אם הן אינן בייקון). אבל אז, מתוך שיעמום, קראתי באיזה אתר תיירות של חבל אומבריה שבחבל הארץ הנ"ל מכינים מאפה בשם Cresciole e ciccioli. הייתה לו גרסא מלוחה, שבגדול לא ממש עניין אותי להכין – כאלה כבר הכנתי בעבר, ולא מעט – עם זאת, באותו הדף הוזכר שלמאפה הנ"ל יש גם גרסא מתוקה. טוב, זה כבר נשמע מעניין יותר, והתחלתי לחפש מתכון. מה הבעיה? לא מצאתי אחד. או יותר מכון, מצאתי הרבה אתרים שהסבירו מה חומרי הגלם שנכללים בדבר הזה, אבל אף לא אחד עם הכמויות המדויקות. מיותר לציין שמהר מאוד עברתי לרשת האיטלקית ואיכשהו הסתדרתי – מעבר לאזכורים, ברשת האנגלית לא מצאתי מילה בנושא.

לאחר התפחה.

וזה לא שלא ניסיתי לחפש מתכון, כן? התחלתי מהשם הרשמי, ואז עברתי לשמות בדיאלקטים המקומיים, ניסיתי צירופים שאולי דומים ובעלי משמעות דומה, ובסופו של דבר כל מה שמצאתי היה המתכון הבא. בו לא היה ממש מתכון, אבל כן היו כמויות. אמנם זה לא תאם במדויק את מה שקראתי באתרים ה"רשמיים", אבל הי, זה מספיק טוב כדי שאאלתר על בסיס זה ואוסיף את מה שכן מופיע במתכונים הרשמיים (כלומר, ביצה). אז ניסיתי, והתוצאות כאן לפניכם – איך זה יצא? ובכן, זה מן לחם מתוק שבנוי על המשחק בין המתיקות של הצימוקים והבצק לטעם האומאמי של החזיר והמלח הגס שבזקתי מעל. האמת? עדיף על בראוני, זה בטוח.

אז בלי גינונים נוספים, הרי המתכון, עם אזהרה אחת – מאחר וזה אלתור על אלתור, השתדלתי לדייק במידת האפשר, אבל אל תתייחסו למתכון הזה כדבר מדויק. הוא לא, ואני מבטיח לכם שתיאלצו לאלתר. האם זה דומה למה שמכינים באומבריה? אינני יודע, אבל זה בהחלט טעים, ואני מניח שזה מה שחשוב. אם כי בעתיד הייתי מוסיף לזה גרידת לימון, אני חושב שהיא בהחלט יכולה לתרום לא מעט כאן.

מרכיבים – ל6 מאפים

2 כוסות קמח + עוד, לפי הצורך

שני שליש כוס סוכר

חצי כוס שאריות שומן חזיר

חצי כוס שומן חזיר מזוכך

3 כפות שמן זית

כף שמרים יבשים

כוס חלב

ביצה אחת

כף מלח גס + עוד, לבזיקה על המאפים

כף קינמון, כפית ציפורן

כוס וחצי צימוקים מיובשים, אוכמניות מיובשות, או כל פרי יבש אחר שמתאים לכם

הכנה

ממיסים את השמרים עם מעט מים בטמפ' החדר (בדגש על מעט) ומוסיפים את החלב. מניחים בצד ונותנים לתערובת לנוח כ10-20 דקות בטמפ' החדר.

בינתיים, מערבבים יחד את הקמח, הסוכר, המלח והתבלינים, עד לקבלת תערובת אחידה. יוצרים גומה במרכזה, ומוסיפים את השמרים ואת הביצה. מערבבים היטב עד לקבלת בלילה יחסית מוצקת, ומוסיפים את שומן החזיר המזוכך, שאריות השומן, ושמן הזית. מערבבים היטב עד לקבלת תערובת אחידה, ולאחר מכן מוסיפים קמח, תוך כדי עיבוד, עד לקבלת בצק חלק שאיננו נדבק. מעבירים לכלי משומן ונותנים לבצק לנוח כשעה.

לאחר שעה אתם תגלו שהבצק תפח מעט (אם בכלל) – ככה זה עם בצק עשיר. חלקו את הבצק ל6 חתיכות פחות או יותר שוות, ושטחו אותן לעלה עבה בעובי 3-2 ס"מ, והניחו על משטח אפייה. בעזרת האצבעות, צרו גומות קטנות בבצק, ולאחר מכן פזרו מעט מלח גס מעליו. תנו לפוקאצ'ות לנוח כ50 דקות, ולאחר מכן העבירו אותן לתנור לרבע שעה ב190C, או עד שהן משחימות קלות (אל תתנו להן להישרף!). העבירו לרשת לצינון, וזהו – מוכן.

מתוקף היותן לחם מתוק ועשיר, אני הייתי אומר שהן הולכות בעיקר עם גבינה מלוחה כלשהי, או עם נקניק פרוס, או אפילו כסנדוויץ' פתוח. כך או כך, יין לבן יבש זה מאסט.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s