תמנון ותפוחי אדמה בתנור

לפני התנור…

אם הייתי צריך לציין כישרון אחד שלי, הוא יהיה למצוא אוכל, ובזול (לגבי החלק של בישול אותו אוכל… זה דיון אחר). קראו לזה מזל או סתם תשומת לב סלקטיבית, אבל אחד הזמנים בהם אני נוטה לקנות הרבה חומרי גלם – ובזול – הוא בתקופות החגים והצומות (וכנ"ל לגבי הקדם-חגים וקדם-צומות). פסח, ט' באב, חגי תשרי, וכיו"ב הם זמן נהדר מבחינתי לקניות – כי אני קונה לא כשר. במילים אחרות, זה הזמן בו כל יהודי במדינה הזאת מגלה את המסורת מבית סבא או משהו כזה, והתוצאה היא שהאיטליזים הלא כשרים ודוכני פירות הים נשארים עם סחורה שהם צריכים להיפטר ממנה – אני, מיותר לציין, תמיד שמח לעזור (כשגרתי בירושלים היה לי איזה הבנה לא כתובה עם החנות "באשר" במחנה יהודה – את הגבינות המסריחות, החריפות, והנוזליות ש"פג תוקפן" שאנשים לא קונים, אני לוקח אלי – לרוב במחיר מוזל. נגיד ככה, היו תקופות בהן זה הגיע למצב בו חייתי למשך שבועות שלמים על מלאי קממבר מסריחה במיוחד שלא הפסיק להתחדש).

בכל מקרה, בשל כך יצרתי לעצמי נוהג לבקר בחנויות פירות ים וחזיר בתקופות החגים, ככל שיותר קרוב לערב חג – עדיף. וכך יצא שבחמישי שעבר ביקרתי בשוק הכרמל, ופקדתי את דוכן פירות הים החביב עלי. מה היה אז? תמנונים. טוב, אז תמנונים it is, ובאמת קניתי איזה קילו וחצי במחיר מצחיק, לפחות בעיני. בכל מקרה, אז יש תמנונים, מה עושים איתם?

ובכן, אותם התמנונים עלו על הגריל ונהפכו לארוחת פרה-ראש השנה. ועם זאת, כל הסיפור הזה הזכיר לי מתכון טיפה יותר ישן שבישלתי לפני שנה – תמנונים עם תפו"א, צלויים בתנור יחד עם יין לבן. מדובר במתכון בהשראת איזה מתכון קרואטי שקראתי עליו ורציתי לנסות הרבה זמן – Peka ispod hobotnice. התרגום המילולי של השם יהיה "תמנון תחת מכסה" מאחר ובמקור היו מניחים תבנית עם תמנון, תפו"א ושאר דברים טובים תחת מכסה, ועורמים עליו גחלים. לי כמובן אין אח בבית, אבל אני כן יכול לאפות תמנון עם תפו"א בתנור, וזה מה שעשיתי (ואני מניח שזה גם מה שעושים רוב הקרואטים שאין להם אח בבית, אבל עדיין). האמת? אמנם זאת מנה מאוד פשוטה, אבל בחיי כמה שזה טוב. אמנם אני לא אדם שיסרב לשרימפס מטוגנים עם רוטב עגבניות (עוד מנה קרואטית שמכינים עם לנגוסטינים – Skampi na Buzaru, אבל על זה נדבר ביום אחר), אבל אני חייב לומר שזה די שונה מרוב מנות פירות הים שאני רגיל לבשל ולאכול שלרוב מתבססות על בישול מאוד מהיר. לא שיש משהו רע איתן, אבל אני שמח למעט גיוון.

אז, איך מבשלים תמנון תחת מכסה? הבה נתחיל –

מרכיבים – ל5 אנשים

3 תמנונים גדולים, נקיים, כאשר הראש והגוף נפרדים (קראו כאן כיצד לנקות תמנון)

4-5 שיני שום, מרוסקות

קילו תפו"א, קלופים (לא חובה לקלף, לפחות בעיני), חתוכים לקוביות

בצל לבן גדול, חתוך לרצועות

2 גזרים גדולים, מקולפים וחתוכים לקוביות

כוס שמן זית

300 מ"ל יין לבן

מיץ וגרידה מלימון אחד

ענף בינוני של רוזמרין, ענף צתרה אחד, קורט מלח גס, פלפל שחור

הכנה

מביאים סיר גדול עם מים לרתיחה, ומבשלים בו את התמנונים בחום בינוני (ועם מכסה) ל20 דקות, מוציאים ומצננים (מומלץ מאוד לבשל את התמנון במים יחד עם בצל גדול, גזר, קצת חומץ יין אדום ועלי דפנה).

בינתיים, מאדים את תפוחי האדמה והגזרים לעשרים דקות-חצי שעה (או עד שהם מתרככים), ולאחר מכן מערבבים אותם היטב עם השמן, קורט מלח גס, וכף פלפל שחור. משמנים תבנית אפייה, מניחים בה את ענפי הרוזמרין והצתרה, ומפזרים מעליהם את תפו"א והגזרים (מומלץ לזלף מעליהם את שאריות השמן שנשאר בכלי הערבוב).

כעת, מחלקים את התמנונים לחצאים ומסדרים את חצאי התמנונים ואת הראשים בתבנית. מזלפים מעל התמנונים ותפו"א את מיץ הלימון ואת גרידת הלימון, מפזרים מלח גס מעל תפו"א והתמנון, ומכסים בנייר כסף. מעבירים לתנור בחום של 250C לעשרים דקות, ולאחר מכן מסירים את נייר הכסף, מוסיפים את היין הלבן, ומבשלים בחום גבוה כ20 דקות נוספות או עד שהיין מתאדה לחלוטין (שימו לב שהתמנונים ותפו"א לא נשרפים). מוציאים מהתנור, מכסים בנייר כסף לאיזה 5-10 דקות, ומגישים.

ואחרי.

2 מחשבות על “תמנון ותפוחי אדמה בתנור

  1. שתהיה לך שנה טובה. ובכיכר מסריק 10 פתחו גוזף ובניו פיז אנד ציפס לא רע.
    שמתעצלים לבשל 🙂 פתוח ערב החג וגם בשני שלישי מ11 בבוקר יש משלוחים.
    מנה גדולה של קריספי קלמרי ושרימפס.
    שתהיה שנה טובה ובהצלחה בדוקטורט

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s