נזיד חזיר בניחוח הדסים ודפנה

2017-10-02 17.37.55-2

גרגרי הדסים.

חלק ממנהגי יום כיפור ופסח שלי הם לבצע קנייה מרוכזת של פירות ים ובשר חזיר. זה לא עניין של לעשות דוווקא, אלא פשוט שמתי לב שזאת העונה בה כל אלה זולים יותר. בכל מקרה, השנה ביום כיפור ורוב סוכות לא ממש ביליתי בארץ, ומאחר ונפלו עלי כמה דברים בסביבת ראש השנה לא יכולתי להקדים את הקנייה. טוב, אז דיכאון אחרי החגים מה שנקרא. מפה לשם פירות ים ראויים לשמם לא מצאתי, אבל כן ראיתי כמה חתיכות נחמדות של חזיר. חלק הופרשו לטובת נקניקיות מיובשות, והשאר? לאור הטמפרטורות שכבר מתחילות (סוף כל סוף) להצטנן החלטתי להכין נזיד.

אז כיצד מכינים נזיד משאריות חזיר? כפי שניתן להבין אני אוהב מאכלים סימבוליים, והחלטתי לבשל עם מה שלעונה יש להציע. ומה יש לעונה להציע? שאלה טובה, ואני חושש שלא הרבה. פירות היער שלנו בארץ רובם גרועים למדי לאכילה כמו שהם אם לא ממש מגעילים (כגון האשחר שבכנות אינני מבין מה אנשים מוצאים בו), אבל חלקם טובים כתבלינים, טובים מאוד אפילו. על מה אני מדבר? על גרגרי הדסים וגרגרי דפנה. אמנם רשמית גרגרי הדפנה מבשילים ביולי-אוגוסט, אבל השנה משום מה הבשלתם נדחתה לספטמבר, בעוד שההדסים רק החלו להבשיל בשבוע האחרון, או לפחות ככה זה היה באיזור שלי. כאמור, לאכול את העונות וחוסר עקביות וזה.

2017-10-02 18.33.03

גרגרי דפנה.

אז, למה דווקא בשר חזיר מבושל בהדסים ובגרגרי דפנה? כי יכולתי, וכי זה הבשר שהיה לי זמין באותו הרגע. אלה המעוניינים יכולים בקלות להחליף את החזיר בארנבת או בכרעי עוף, אם כי אני עדיין חושב שחזיר הכי יתאים כאן. אה, ועוד משהו, היין הלבן בו השתמשתי הוא יין לבן די ספציפי – רצינה, ואי אפשר ממש להחליף אותו ביין לבן רגיל. ולמה זה? כי רצינה הוא יין לבן אשר הותסס עם שרף אורנים. כמובן שברור לי שלרוב הקוראים אין יין רצינה במזווה, וגם יין לבן יבש רגיל יעבוד. התוצאה תהיה שונה עם זאת.

אה, ודבר אחרון – בזמן שיכול להיות מאוד נחמד לשחק עם כמות גרגרי ההדסים, הייתי נזהר מעט עם גרגרי הדפנה. לא אלה ולא אלה רעילים, אך גרגרי הדפנה לרוב מרירים מאוד ולא כדאי לשים יותר מדי מהם (ואפרופו חובבי המריר, אם הייתי אתם הייתי מנסה להכין בירה מגרגרי דפנה. אך מאחר ואני יותר אדם של יין דבש ויין זה כנראה לא יקרה). אה, וכמובן, אם מעולם לא טעמתם גרגרי דפנה ו/או גרגרי הדסים, מומלץ שתטעמו מעט קודם ותוודאו שאין להם השפעה בעייתית עליכם – אל תשכחו, העובדה שמשהו רשמית איננו רעיל לא אומר שאינכם רגישים אליו.

2017-10-07 13.57.50

מרכיבים – ל2-3 מנות

1.2 קילו שוק חזיר*

בקבוק יין רצינה + כוס יין לבן

כחצי כוס גרגרי הדסים + ענף הדסים קטן**

10 גרגרי דפנה + 2-3 עלי דפנה (אני השתמשתי במיובשים, עדיף טריים אם ישנם)

כף חומץ בלסמי

כרישה גדולה, נקייה וחתוכה לטבעות

פלפל ירוק חריף קטן, קצוץ

גזר קטן, קלוף וקצוץ גס

2 בצלים גדולים, קצוצים גס

4 שיני שום, קצוצות

מלח, פלפל, אורגנו, צתרה, כמון – לפי הטעם

שמן זית לטיגון

*אנא אל תחליפו את שוק החזיר בכתף. אנו מעוניינים כאן בבשר לבישול חצי ארוך שאיננו שמן במיוחד.

**הדסים, אני מזכיר, הם צמחים מוגנים, אל תצאו לטבע לקטוף אותם. יש מספיק מקומות בהם גדלים הדסים מבויתים. הימנעו משיחים הקרובים לכבישים או שטחים מזוהמים.

2017-10-07 14.49.29

הכנה

מנקים את בשר החזיר, מורידים שומן מיותר, וחותכים לקוביות. מחממים את שמן הזית במחבת ומפזרים מעט מלח גס, וכאשר השמן חם משחימים קלות (ולא במכה אחת) את הבשר. מוציאים ומניחים בצד.

באותו הסיר ובאותו השמן, מטגנים כחצי דקה את הבצל והשום בחום בינוני, ולאחר מכן מוסיפים את שאר הירקות והחומץ הבלסמי. מערבבים היטב בחום גבוה כ2-3 דקות, מוסיפים בחזרה את הבשר, גרגרי הדפנה, ההדסים ואת כוס היין הלבן, ומביאים לרתיחה. מערבבים היטב עד שהנוזל כמעט והתאדה, ואז מוסיפים את יין הרצינה, ומביאים שוב לרתיחה.

לאחר מכן מכסים את הסיר וממשיכים לבשל בחום נמוך כשעה. לאחר מכן טועמים, מתקנים תיבול, ומגישים (שימו לב שלא אוכלים את גרגרי ההדסים או הדפנה, הם לא טעימים במיוחד כמו שהם. כאמור, אלו הם רק תבלינים).

מודעות פרסומת

5 מחשבות על “נזיד חזיר בניחוח הדסים ודפנה

  1. נראה מעולה. האמת, קשה לי להאמין שאתה מסוגל להתאפק ולא להכין נקניקים כל השנה. עם מקרר יין ובתוכו קופסאות מים + מאוורר מחשב אני מתכוון לאט לאט ליישם את רוב המתכונים שלך. תודה. מחכה בקוצר רוח למתכוני החורף

  2. איזה כיף להיכנס לתיבת הדוא"ל ולראות עדכון על פוסט חדש :]
    חשבתי שייקח קצת זמן עד שנשמע ממך שוב

    זה נראה מעולה

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s