משחקים בשומן כבש – בצק פילו מזויף

2017-06-23 16.17.06-2

אז אחרי ששבוע שעבר עברנו על מתוקים וקינוחים, היום אני מעוניין לסיים את הדיון שלנו בשומן כבש מזוקק עם מאפים מלוחים. מעט התלבטתי האם עלי לפרסם מתכון לבצק פריך או לדפי בצק כבש, ובסופו של דבר החלטתי על האחרון. ולמה זה? כי עכשיו קיץ, ואם אני אכין קיש כבש הרבה יותר סביר שהוא יהיה עתיר גבינה ושומן כך שלא, על כך נדבר בחורף, אשר יגיע במהירה בימינו ואמרו אמן.

אז, דפי בצק טלה, למה הכוונה? הכוונה היא לבצק דק, כמו בצק פילו אך לא ממש, המיועד למאפים מלוחים. עלי לחדד את הדיון – בצק פילו הוא המצאה רומאית-ביזאנטית שאומצה בבלקן, ובמקור שימשה במטבח של המעמד הגבוה. ולמה זה? כי הכנת בצק פילו בעובי נייר דורשת מיומנות די רצינית של איש מקצוע, וממש לא מדובר בדבר שהאדם הממוצע היה יכול להכין בבית בשתי דקות. לעומת זאת, ברחבי טורקיה והבלקן היה נהוג להכין מן גרסא ביתית לעלי בצק דקים – אותם עלי הבצק היו גסים יותר ומעט יותר עבים מבצק פילו סטנדרטי, אבל הם עדיין ביצעו את העבודה לא רע.

2017-06-26 18.30.50

מהם המרכיבים של הבצק הזה? לרוב שמן, מדיום חומצי כלשהו, קמח, ומים. וזה מה שאנחנו הולכים להכין היום, כאשר השמן, כצפוי, יוחלף בשומן כבש, והמדיום החומצי יהיה ורז'ו. למה ורז'ו? כי ורז'ו ושומן כבש הם זיווג משמים – מי שרוצה את המדיום החומצי המקורי יכול להשתמש בחומץ יין אדום. אז מה אתם יכולים לעשות עם דפי הבצק הנ"ל? הם מעולים להכנת מאפים ממולאים כפי שמתואר בהמשך, ובניגוד למה שאולי נדמה טעם הכבש בהם עדין למדי, מן תוספת טעם מאוד טובה למליות מלוחות – למתוקות, ובכן, פחות. אני השתמשתי כאן במלית גנרית של גבינת צאן וחציל קלוי, אבל כמובן שכל מלית מלוחה אחרת גם תתאים.

2017-06-26 19.13.43-1

מרכיבים – ל4-5 מאפים

2 כוסות קמח

2 כפות שומן כבש

2 כפות ורז'ו

כפית מלח

מים – 100 מ"ל + עוד, לפי הצורך

שמן זית, לשימון הבצק ופתיחת העלים

הכנה

מעבדים את הקמח, המלח, השומן והורז'ו בקערה, ומוסיפים בהדרגה את המים. מעבדים תוך כדי הוספת מים במקרה הצורך עד לקבלת בצק חלק. לאחר מכן מזלפים מעט שמן זית על הבצק ומשמנים אותו מכל צדדיו, מכסים את הקערה, ונותנים לבצק לנוח כחצי שעה לפחות.

לאחר המנוחה, מחלקים את הבצק ל4 חלקים בגודל כדור פינג-פונג. משמנים היטב משטח עבודה, ומניחים את כדור הבצק במרכזו. בעזרת הידיים ותוך כדי הוספת שמן במקרה הצורך, משטחים בעדינות את הבצק מהמרכז החוצה לעלה, כמה שיותר דק יותר טוב (אל תתרגשו אם ישנם קרעים. הם לא יורגשו בתוצר הסופי). לאחר מכן מוסיפים מספר כפות מהמלית, מגלגלים, ומעצבים לצורת שבלול.

בעזרת מברשת, משמנים בשמן זית (או ביצה) את המאפים ובוזקים מעל מעט עשבים מיובשים. אופים בתנור כ4 דקות, מתוכן כ20 ב200C, ועוד 20 דקות ב250C, או עד שהמאפים משחימים קלות. מצננים על רשת לפני ההגשה.

מודעות פרסומת

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s