ואכלת את עשב השדה – מהדורת פטריק הקדוש

פטריק הקדוש נחשב לאדם שהביא את הנצרות לאירלנד, ומסיבה זאת בכל שנה ב17 למרץ אנשים משתכרים, לרוב בעזרת גינס או וויסקי. בפועל, לחגיגות פטריק הקדוש המודרניות יש מעט מאוד קשר לאירלנד עצמה, והן בכלל לא החלו בה – החגיגות האלה ככל הנראה החלו בצפון אמריקה על ידי מהגרים אירים וצאצאיהם, ומשם הן הגיעו בחזרה לאירלנד.

בכל מקרה, אחד הסמלים הכי מפורסמים של אירלנד, ושל פטריק הקדוש, הוא התלתן. לפי האגדה פטריק הקדוש השתמש בתלתן כאלגוריה והסביר בעזרתו את השילוש הקדוש לאירים. עד כמה יש אמת בסיפור הנ"ל זאת שאלה אחרת, אבל זה כן נכון שהאירים נהגו לאכול תלתנים – אם כי מסיבות שונות מאוד.

2017-02-15-16-17-29-1

אז כן, כפי שאפשר לנחש, היום אנחנו הולכים לעסוק בתלתנים ואכילתם, ואם לדייק, באכילת תלתן המוכר בשם "תלתן זוחל", שהוא מהסוגים היותר נפוצים בעולם מכלל התלתנים (וכן, סביר להניח שזה גם התלתן שגדל באירלנד בימיו של פטריק הקדוש). איך מזהים אותו? פשוט – כפי שניתן לראות בתמונה ישנו מעגל לבן מסוים הנמתח על עליו. בכל מקרה, אם נחזור לנושא המרכזי, תלתנים מעולם לא היו עשב מאכל מוערך במיוחד – לפחות מבחינתם של בני אדם. לתלתנים יש טעם מריר מעט עם טעמי לוואי של וניל, והם תמיד נחשבו כעשב שראוי להשאיר לפרות. כאשר בני אדם כן נהגו לאכול תלתנים המצב לרוב היה קשה, ותלתנים נחשבו כמזון של תקופת רעב. כמובן שמכאן די קל יהיה להסיק שהאירים נהגו לאכול תלתנים – רעב, אחרי הכל, היה תופעה די נפוצה באירלנד.

עם זאת, למרות טעמם הבעייתי מעט תלתנים בסך הכל די בריאים עבורנו, מאחר והם מכילים לא מעט ויטמינים – בהנחה שאתם יכולים לאכול אותם. כן, תלתנים אמנם אכילים באופן רשמי, אבל קחו בחשבון שאלרגיה אליהם היא בהחלט אפשרית ודי נפוצה, שלא לדבר שאצל לא מעט אנשים ישנה גם רגישות לתלתנים לא מבושלים. במילים אחרות, תלתנים הם לא ירק המתאים לסלט – לתבשילים לעומת זאת, דווקא כן. תלתנים לא מתכווצים יותר מדי, והטעם שלהם נשמר גם לאחר בישול ארוך. אגב, אל תתנו למה שכתבתי קודם להפחיד אתכם יותר מדי – האמת היא שבכל מה שקשור לאוכל פראי שאיננו בשר, תמיד יכולה להיות רגישות מסוימת שאיננו מודעים אליה. פשוט תאכלו מעט בהתחלה, תבדקו איך אתם מגיבים, ורק לאחר מכן תגדילו את הכמות.

אז, איך אפשר לבשל תלתנים? ובכן, מהפרחים הצעירים נהוג להכין חליטות ו/או סירופ סוכר (בפרחים טעם הוניל יותר מודגש), ואת העלים יש לבשל (אל תתסיסו אותם ואל תאכלו אותם בסלט – זה כבר רעיון רע). הנה דוגמא לדרך שכזאת לבשל תלתנים, וברוח החג, היא גם כוללת גינס.

2017-02-17-15-52-39

מרכיבים – ל3-4 מנות

חצי קילו כתף חזיר (או ירך), חתוכה לקוביות

פחית בירה כהה, כמו גינס

חצי ליטר ציר עוף או חזיר

גזר גדול, חתוך לטבעות

גזר לבן גדול, חתוך לטבעות

4-5 תפו"א קטנים, חצויים

בצל קטן, קצוץ

2 כוסות תלתנים שטופים

שורש סלרי, מקולף, חתוך לקוביות

כל השיניים מראש שום שלם

מלח, פלפל – לפי הטעם

שומן חזיר מזוקק/שמאלץ, לפי הצורך

הכנה

ממיסים את השומן במחבת, ומשחימים את קוביות החזיר. מוציאים לכלי נפרד.

מוסיפים עוד שומן למחבת אם צריך, ומשחימים את הבצל כמספר דקות, ולאחר מכן מוסיפים את השורשים הקצוצים. מערבבים היטב וממשיכים לטגן, בחום גבוה, כ2-3 דקות. לאחר מכן מוסיפים את התלתנים, קוביות החזיר, ושיני השום. מכסים בבירה ובציר, ומביאים לרתיחה.

לאחר שהנוזל רתח מנמיכים את האש, מכסים את הסיר, וממשיכים לבשל בחום נמוך כשעה, כאשר כ20 דקות לפני הסיום מוסיפים את תפו"א. מגישים מיד.

מודעות פרסומת

מחשבה אחת על “ואכלת את עשב השדה – מהדורת פטריק הקדוש

  1. פינגבק: סטייק לב ברוטב פריחת תלתנים | עוף זה ציפור ופרה זה חיה

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s