סוכות 2016 – בניחוח הדסים

2016-08-29 14.18.54

פירות הדסים, כמעט בשלים. פרי בשל הוא בעל צבע כחול-שחור.

טוב, אז שגרת ראש השנה-יום כיפור עברה מעל הראש, ואפשר לחזור לשגרה. אך מאחר והשגרה שאליה נחתתי היא בדיוק חג סוכות, אני חושב שאין ממש טעם לחזור לשגרה רצינית. כן, חגים וזה (וטכנית, העבודה שלי מתחילה רק בנובמבר), אז הבה נכין משהו ברוח החג. מה זה אוכל ברוח החג? היו רגועים, לא תראו כאן איזה מאכל של מסורת משפחתית או עדתית או כל דבר אחר בסגנון – הפעם האחרונה בה ישבתי בסוכה הייתה בגיל 13 לכל המאוחר, וגם אז מה שנאכל בה היה פיצה. לא, אנחנו הולכים להתחבר לרוח החג בצורה קצת אחרת, על ידי זה שנכין ליקר וריבה מאחד המינים. טוב, אולי עלי להיות קצת יותר ספציפי – אני לא מדבר על אתרוגים, ובכל השאר גם ככה אין ריח וגם על טעם אין מה לדבר. אנחנו הולכים לעבוד עם המין שנותר והוא הדסים, או יותר נכון – פירות הדסים.

לפני כשנה בערך קראתי על ליקר טיפוסי לסרדיניה, שמכינים מפירות ההדסים. זה כמובן שסיקרן אותי, והחלטתי לנסות להכין את הליקר הזה בכוחות עצמי. אז מה הדבר הראשון שעושים כאשר רוצים להכין משהו מפירות יער שאי אפשר להשיג בחנות? בודקים כיצד לזהות אותם. מאחר וכמו כל ישראלי אני ממש לא צריך שיעורי בית באשר לאיך לזהות הדסים (לפי הצורה ולפי הריח, כאילו דא?), ישר קפצתי לשלב השני – מתי ואיפה אפשר לקטוף אותם. אז לגבי ה"איפה", ובכן, כאן התשובה ברורה מאוד – ההדס הוא צמח מוגן, וככזה היה עלי להגביל את הקטיף לצמחים בבעלות פרטית, בגינות של אנשים, וכיו"ב (באישור כמובןליקוט צמחים וקטיף פירות בשטח פרטי ללא אישור כמוהו כהשגת גבול וגניבה). שיחי הדסים הגדלים בר בטבע הם מחוץ לתחום, ואני רציני לחלוטין – זה לא שההדסים הם צמח עד כדי כך נפוץ, תנו לו לחיות. באשר ל"מתי", העונה היא פחות או יותר עכשיו – ההדסים מתחילים להבשיל מתישהו בין סוף אוגוסט עד אמצע-סוף ספטמבר ואז פירותיהם מקבלים גוון כחלחל-שחרחר, תלוי בשיח ובשנה. עכשיו בכל המקרה אנחנו כבר בשיא העונה, אולי אפילו קצת לקראת הסוף. סביר להניח שעדיין תצליחו למצוא שיחי הדסים עם פירות בשלים – העונה של הרבה פירות יער התאחרה השנה מאחר והקיץ התארך, וההדסים אינם יוצאים מן הכלל.

בכל מקרה, מה עושים עם פירות ההדסים? ובכן, נתחיל מזה שלפירות ההדסים אין עודף טעם, אלא רק ריח טוב, ורוב השימושים שלהם מתחילים ומסתיימים בהכנת ריבה או ליקר, ואז בשימוש באותה הריבה או הליקר. ניתן גם להשתמש בענפים ובפרחי ההדס (הם לא רעילים), אבל אלה כבר מוגנים בחוק להגנת החי והצומח (ומסיבה מאוד טובה – יותר מדי אנשים לוקחים לעצמם חירויות בנושא ומפשיטים שיחים של צמחים מעלים ופרחים) – כאמור, אנחנו הולכים להגביל את הדיון שלנו אל הפירות.

בחזרה לליקר הסרדיני, כעיקרון, מה שהאיטלקים עושים הוא פשוט להשרות פירות הדסים באלכוהול 90% ואז להוסיף אליהם סירופ סוכר או סירופ דבש, ואז הם נותנים לליקר הזה את השם מירטו אדום – Mirto Rosso. ולמה "אדום"? כי בסרדיניה נהוג להכין ליקר דומה מפרחי הדסים ופירות בוסר בעלי צבע לבן הנקרא בהתאמה "מירטו ביאנקו", מה שבכל מקרה איננו רלוונטי לפוסט זה. הרעיון של הכנת המירטו אמנם מאוד פשוט, אך למרבה הצער הוא חסר סיכוי להכנה בארץ. ולמה זה? כי בארץ ישראל, הודות לאידיוט יפה הבלורית והתואר וחסר הבגרות (גם במובן האישי) שפעם כיהן כשר אוצר, הוטלו מיסים גבוהים מאוד על אלכוהול אשר גובהם לפי אחוזי האלכוהול במשקה. רק בכדי להבהיר את הרעיון, זה אומר שבירה זולה ומחורבנת, מהסוג שאנשים קונים בכמויות, ממוסה באופן זניח, אבל ליקרים ותזקיקים מיובאים מחו"ל (שגם ככה אלה שקונים אותם הם מתי מעט) ממוסים בשיעור מאוד גבוה. אלכוהול 90%, למרבה הצער, לא קיבל פטור ממס. וזה אומר שמי שרוצה לקנות אלכוהול 90% להכנת משקאות צריך לשלם מחירים שערורייתיים של 200-300 ש"ח על ליטר נוזל במקרה הטוב, ומהסיבה הזאת רוב האלכוהול הנקי הזמין הוא אלכוהול רפואי שלפעמים, תלוי במותג, ניתן להכין ממנו גם משקאות (ולאלכוהול כזה יכולים להיות טעמי לוואי בעייתיים שיתבטאו בתוצר הסופי). מהסיבות הנ"ל אנחנו לא נשתמש באלכוהול, אלא בוודקה, ומהסיבות האלה מה שמופיע למטה יקרא רק בשם "ליקר הדסים" ולא מירטו, ובהתאם לכך, גם השיטה שמופיעה למטה תהיה מעט שונה.

אז איך מכינים ליקר הדסים?

קחו לכם וודקה סבירה (או כל משקה עם אחוז אלכוהול גבוה וטעם נייטרלי), והשרו כ250 גר' פירות הדסים בחצי ליטר וודקה (כמובן שאלו הם רק יחסים – הם יכולים לגדול או לקטון לפי רצונכם, אם כי אני לא חושב שמשתלם להכין פחות מליטר). כמה זמן? ובכן, ההשרייה עצמה תיקח חודש וחצי לפחות, במהלכם הוודקה תקבל צבע שחור יפה. לאחר חודש מתחילת ההשרייה, הוסיפו לנוזל דבש ביחס של 2 כפות דבש על חצי ליטר וודקה, וערבבו היטב. תנו לצנצנת לנוח כלילה, וטעמו מהליקר למחרת – אם הוא מתוק מספיק לטעמכם, ניתן לסננו ולהעבירו לבקבוקים (במהלך הסינון, הקפידו לסחוט היטב את גרגרי ההדסים מכלל הנוזלים שיש בהם). אחרת, המשיכו להוסיף דבש וחוזר חלילה עד שהמשקה לטעמכם.

2016-09-23-14-49-34

אז, עכשיו, כאשר יש לנו משהו לשתות (כי כל אירוע צריך משקה טוב), הבה נמשיך להתעסק בהדסים. כמו פירות ריחניים אחרים, השימוש השני העיקרי של פרי ההדס הוא ריבות ומרקחות למיניהן. בפירות ההדסים אין עודף פקטין או טעם, ובשל כך נהוג להוסיפם אל ריבות הכוללות פירות אחרים עשירים בפקטין, כמו תפוחים או חבושים. התרומה של פירות ההדסים לריבות האלה לרוב מסתכמת בריח וצבע – כאמור, לא סתם הם מוגדרים כמין ללא טעם. בכל מקרה, כיצד מכינים מרקחת הדסים בסיסית?

SAMSUNG CAMERA PICTURES

קלפו 2 תפוחים והוציאו את ליבתם, והוסיפו אליהם כוס וחצי פירות ורדים (כמובן שהתוספת של פירות הורדים נתונה לטעמכם האישי, אבל כן מומלץ להוסיף תפוחים בשל תכולת הפקטין המועטה של פרי ההדס). שקלו את תערובת התפוחים ופירות הורדים, והכינו בצד סוכר במשקל זהה. העבירו את התפוחים ופקעות הורדים לסיר קטן יחד עם 2 כוסות מים, הביאו לרתיחה, ולאחר מכן המשיכו לבשל את התערובת עם כיסוי עד שהתפוחים מתרככים לחלוטין – כחצי שעה בערך.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

לאחר שהתפוחים מתרככים רסקו אותם ואת פירות הורדים עם מועך תפו"א, הביאו לרתיחה, והוסיפו 250 גר' פירות הדסים ואת הסוכר, וערבבו היטב. לאחר מכן כסו את הסיר למחצה והמשיכו לבשל, בחום נמוך, כשעה נוספת, אשר במהלכה צבעה של התערובת ישתנה לחום-סגול כהה. בינתיים, הכניסו צלחת קטנה למקפיא.

לאחר אותה השעה, הוציאו את הצלחת מהמקפיא וטפטפו טיפה מנוזל הבישול על הצלחת הקפואה. חכו מספר שניות, והטו את הצלחת – אם הטיפה נוזלת במהירות, יש להמשיך לצמצם את הנוזל ולנסות שוב עוד עשר דקות. אם הטיפה יחסית יציבה או נעה באיטיות רבה – אפשר לעבור לשלב הבא. שפכו את כל תכולת הסיר למסננת, וסחטו היטב את כל הנוזלים – ובבקשה, יש לכם מרקחת הדסים בסיסית. מי מכם שרוצה יכול להמשיך לצמצם מרקחת זאת לקבלת ריבה יותר מוצקה, אבל מי מכם שלא מעוניין בכך יכול להסתפק בלהעביר את המרקחת הנ"ל לכלים מעוקרים (או לכלים רגילים, אם המטרה היא שימוש מיידי).

2016-09-11-17-21-17 ומה אפשר לעשות עם המרקחת הזאת? ובכן, תחשבו עליה כמו ממרח הדסים. אתם יכולים להגיש אותה יחד עם טוסטונים וגבינה חריפה כלשהי (קממבר מובחלת היטב או אפואס יעשו את העבודה), ובוודאי שניתן לשלב אותה עם עוגיות, טארטים, עוגות בחושות… הבנתם לאיפה זה הולך (התמונה למטה היא של חיתוכיות הדסים, רגע לפני החיתוך למלבנים). בסך הכל, אני חושב שמדובר בחידוש די מרענן למאכלי הסוכה, אינכם מסכימים איתי?

2016-09-14-18-12-29

מודעות פרסומת

7 מחשבות על “סוכות 2016 – בניחוח הדסים

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s