לאכול ברובע החמישי – איברי סרטנים

SAMSUNG CAMERA PICTURES

נעים להכיר, סרטן מבושל במלוא תפארתו.

למרבה הצער (שלי, בכל מקרה), סרטנים לא מופיעים כאן לעיתים יותר מדי קרובות, מאחר ופעמים רבות יש לי ספקות לגבי הטריות שאני קונה אותם, ודי קשה להשיג סרטנים טריים בארץ. הפוסט הזה, מעבר לכך שהוא בא לעודד אנשים באופן מופגן לאכול עוד סרטנים, נועד במובן מסוים גם ללמד כיצד "לאכול אותם נכון". ולמה זה? כי התברר לי שהרבה אנשים פשוט לא מכירים כמה מהחלקים הכי טובים בסרטן, כל סרטן – איבריו הפנימיים. כעיקרון, מאז שלמדתי לאכול סרטנים, אי שם בילדות, אכלתי גם איברי סרטנים. אותי לימדו שאת הסרטן מפרקים, ומנקים לחלוטין – מוציאים את הבשר ומוצצים החוצה את כל מה שנשאר, בין אם זה גוף, צבתות, גפיים, או כל דבר אחר, ובמהלך הזה אוכלים גם חלק מהאיברים הפנימיים (את כולם למעשה, חוץ מהזימים) – ומדובר בחלק נהדר בסרטן, מאחר והאיברים הפנימיים שלו שמנים, עשירים, ובעלי טעם סרטני מאוד. למעשה, מעולם לא שיערתי לעצמי שאפשר לאכול סרטנים בלי האיברים הפנימיים שלהם – איך זה בכלל אפשרי להימנע מהם? בכל מקרה, הנקודה היא שלא חשבתי שיש אנשים שאוכלים סרטנים ונמנעים מהאיברים של הסרטן, ואז התברר לי שכן.

ואיך גיליתי זאת? כי באחת הפעמים שקניתי סרטנים המוכר הציע בטובו לחצות לי אותם. "לחצות? למה לחצות אותם? כל הכיף זה לפרק אותם לבד" שאלתי בתמיהה. "סתם הצעתי, אתה יודע. יש אנשים שרוצים שאני אנקה אותם". "אבל מה יש לנקות בסרטנים?" שאלתי, עדיין לא מבין. אז המוכר הראה לי – הוא הסיר את השריון, והוריד חתיכה של חומר בעל צבע לא מוגדר ממרכז הסרטן. "לא, אל תעשה את זה!" הזדעזעתי, "זה החלק הכי טוב!". הזעזוע שלי רק התגבר ששמעתי שיש אנשים שגם מוותרים על רגלי הסרטן והזרועות (WTF?!!!!!!!), ומסתפקים רק בבשר המועט שיש בגוף. מה השתבש בעולם שאנשים מרשים לעצמם לוותר על החלקים הכי טובים בסרטן?

טוב, אני קצת מגזים כאן, מאחר והאיברים הפנימיים הם לא החלק הכי טוב בסרטן – הכבוד הזה לטעמי שמור לצבת העליונה – אבל איברים פנימיים של סרטנים הם בהחלט סיבה מבחינתי לאכול סרטנים מלכתחילה. בשר סרטנים הוא לרוב בעל טעם עדין, ועלול להיות תפל מעט לבדו – אבל האיברים הפנימיים נותנים לו מן תוספת טעם מתוקה-מלוחה עם מרקם עשיר וטעמי ים, קצת כמו ראש של שרימפס עם טעמי הלוואי המרים-מתוקים שלו למי מכם שמכיר.

בכל מקרה, בעקבות השיחה הזאת החלטתי שעלי לכתוב את הפוסט הזה. איזה מתכון לפרסם בו? שאלה טובה, כי לא הכרתי אף מתכון ספציפי לאיברי סרטנים. תמיד התייחסתי אליהם כמן אקסטרה כאשר אני מכין סרטנים, ותמיד הייתי מוסיף אותם אל בשר הסרטנים או סתם מוצץ אותם ישר מהשריון. אז בדקתי מה לרשת יש לומר, והתברר שבכל העולם זה פחות או יותר המצב – אין מתכון ספציפי לאיברי סרטנים, אלא רק מתכון לסרטנים ובשרם, שמשתמש בנוסף באיברים הפנימיים. אז בסופו של דבר החלטתי לעשות את מה שאני יודע לעשות הכי טוב, ופשוט לחפש רעיונות של אנשים אחרים. בכתבה הזאת נכתב על הכנת אורז מטוגן עם איברי סרטנים, וזה מה שהחלטתי לעשות.

אז, לפני שאני עובר אל המתכון, מהם איברי סרטנים?

ובכן, כמו כל חיה, לסרטנים יש מערכת עצבית מסוימת ומערכת עיכול, וזה פחות או יותר מה שאנחנו נאכל – למרבה הצער, לא כל האיברים של הסרטן אכילים. בנוסף, האיברים האלה משתנים בין סרטנים שונים ובין עונות שונות – למשל, אצל סרטנים כחולים אפשר למצוא ביצים חלק מהשנה, ובעונת הרבייה אפשר גם למצוא מן שקים צהובים בתוך גוף הסרטן (שקי הזרע מן הסתם). בכלליות, כל האיברים של הסרטן, למעט הזימים (שהם גם קשים וגם חסרי טעם), ראויים למאכל, מכל סרטן כמעט. עם זאת, להוציא אותם יכול להיות עסק מעט טריקי – למטה תוכלו לראות איך אני עושה זאת.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

בכדי להתחיל, עליכם לבשל את הסרטנים – אמנם בכתבה שצירפתי קודם מדובר על סרטנים חיים, אבל בארץ קצת קשה להשיג סרטנים כחולים חיים (דורש רישיון דיג, שלא לדבר על זמן בכדי לתפוס את הסרטנים). איברים פנימיים, ובפרט איברי סרטנים, נהרסים מהר לאחר המוות ומהסיבה הזאת, ומאחר וישראל היא מדינה חמה, לא מומלץ להמיר את הסרטנים החיים שמופיעים באותה הכתבה בסרטנים מתים ממוכר הדגים (אם לעומת זאת יש לכם גישה לסרטנים חיים, לכו על זה). בכל מקרה, הביאו סיר גדול עם מים לרתיחה, וזרקו אליו את הסרטנים. בשלו כ10 דקות בחום בינוני, סננו את הסרטנים וצננו אותם מעט (הנוזל שנשאר אגב הוא ציר סרטנים, שימושי להפליא).

SAMSUNG CAMERA PICTURES

כעת, לאחר שהסרטנים הצטננו הופכים אותם על גבם, ותולשים את הזרועות. מכניסים את הסכין מתחת לשריון הבטן (או לחלופין, משתמשים בידיים, אם זה מתאפשר. לרוב לא) ומפרידים בין הבטן לגב.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

הפרידו בין הגב לבטן הסרטן.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

זהו שריון ראש הסרטן. כפי שניתן לראות אין בו עודף בשר. השק האפור הזה שאתם רואים מאחורי העיניים הוא לא איבר פנימי, אלא סתם שק מלא נוזל. זרקו אותו.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

כעת, שימו לב לאיבר שאני מחזיק למטה – אלו הם הזימים. הם לא ממש אכילים (חסרי טעם ובעלי מרקם בעייתי משהו), ויש להיפטר מהם. הורידו אותם וזרקו אותם, רוב הבשר הטוב נמצא מתחתיהם.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

ולאחר שהורדתם את הזימים, האיברים הפנימיים של הסרטן – Tomalley – יתגלו אל מול עיניכם, מן גוש אפור ורך שלא נראה מזמין במיוחד ושבתמונה נמצא בין האצבעות שלי. אל תתנו למראה שלו לשטות בכם, הוציאו אותו יחד עם הבשר (כמו שהוזכר, במהלך עונת הרבייה יכול להיות שיצורפו לTomalley שקים צהובים. הם גם אכילים במלואם).

SAMSUNG CAMERA PICTURES

ועכשיו, שיש לכם בשר ואיברי סרטנים, מה אפשר לעשות? ובכן, המתכון הבא יכול להיות פיתרון לא רע – אורז מטוגן, לא הכי אותנטי מן הסתם, עם סרטנים ואיברי סרטנים.

מרכיבים – ל2 מנות גדולות

4 כוסות אורז מבושל

כל הבשר והאיברים הפנימיים מ3 סרטנים כחולים*

2 ביצים

פלפל אדום גדול, קצוץ לקוביות

8 פטריות שמפיניון, קצוצות

בצל קטן, קצוץ

2 כפיות מחית תמרינדי

3 פלפלי צ'ילי תאילנדי, מיובשים

2 שיני שום גדולות, קצוצות

3 כפיות ג'ינג'ר טרי, קצוץ

חצי כף סוכר דקלים

כף רוטב סויה

2 כפות רוטב דגים

שומן חזיר מזוקק, לטיגון

הכנה

מחממים את שומן החזיר במחבת, ומוסיפים אליו את השום, התמרינדי, הבצל, הג'ינג'ר, והפלפלים החריפים. מטגנים תוך כדי ערבוב בחום גבוה עד שהג'ינג'ר משחים מעט, ומוסיפים את הפלפל, הפטריות, וסוכר הדקלים. ממשיכים לערבב עד שהפטריות מבושלות. מוסיפים עוד שומן חזיר במהלך הבישול במקרה הצורך.

לאחר שהפטריות מבושלות, מוסיפים את האורז ומערבבים היטב, ומיד לאחר מכן מוסיפים את רוטב הסויה ורוטב הדגים, ומערבבים בחום גבוה (וכן, זאת בין הפעמים הנדירות בהן רוטב סויה יופיע כאן. אל תתרגלו לזה). בינתיים, טורפים יחד את בשר ואיברי הסרטנים יחד עם הביצים, ומקפלים לתוך האורז. ממשיכים לבשל כחצי דקה בחום גבוה תוך כדי ערבוב מתמיד, ומכבים את האש.

מומלץ לפזר מעט בצל ירוק לפני ההגשה.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

מודעות פרסומת

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s