שומן חזיר וקונדיטוריה – Lardy Cake

SAMSUNG CAMERA PICTURES

אני לא יודע מאיפה הגיע המיתוס שהמטבח הבריטי הוא רק אוכל תפל ובלתי אכיל בעליל. אני דווקא אוהב אוכל בריטי, לפחות מהפעמים המעטות שיצא לי לטעום אותו. המטבח הבריטי רכש מוניטין גרוע, ולא ממש בצדק – נכון, הוא גס יותר ואין בו את התחכום של המטבח הצרפתי או הביתיות של המטבח הגרמני והמרכז-מזרח אירופאי, אבל כן יש בו לא מעט מאכלים מאוד מעניינים. בין המאכלים האלה נמצא נושאנו להיום – Lardy Cake, או בתרגום לעברית, "עוגת שומן חזיר".

אז קודם כל, לא ממש מדובר בעוגה, אלא במן לחם מתוק שמועשר בהרבה שומן חזיר. זה לא אוכל דיאטה ובטח שלא מדובר באוכל בריאות, אבל בהחלט מדובר בלחם טעים להפליא, ודרך מוצלחת במיוחד להפסיק לפחד משומן חזיר במטבח. אמנם הכותרת אומרת "קונדיטוריה", אבל העוגה הזאת היא מאפה מאוד ביתי ופשוט מאוד להכנה. ואני חותם לכם, שחתיכה מהדבר הזה ליד הקפה זאת דרך נהדרת לפתוח את הבוקר, או (עדיף) את שעת התה. הרבה יותר מוצלח מכל הרקיקים היבשים האלה, לפחות לטעמי. ואיך הטעם? ובכן, תחשבו בצק של סופגנייה, רק יותר ועשיר ויותר מתוק (למה זה ככה, ובכן, נדבר על זה בהמשך).

אז, לחם שומן חזיר, מה הדגשים?

ובכן, ישנו רק דגש אחד, אבל הוא מאוד חשוב – בשום פנים ואופן אל תתפתו להמיר את שומן החזיר המזוקק בחמאה. פשוט לא. נכון, טכנית אפשר להשתמש כאן גם בחמאה, אבל (וזה אבל גדול) חמאה נשרפת בטמפרטורות בהן אנחנו עובדים כאן, ושומן חזיר לא. אם אתם תשתמשו בחמאה מה שתכינו אולי יצא אכיל, אבל טעים הוא לא יהיה. צריך להבין שמדובר במאכל ספוג שומן, ובצקים ספוגי שומן לעיתים מאוד רחוקות יוצאים מוצלחים כאשר השומן נשרף. למעשה, כאשר השומן נשרף הם כמעט ותמיד נכשלים (ובצק עלים על גרסאותיו, בצק פריך, ועלי פילו וסיגר הם יוצאים מן הכלל בעניין זה). בנוסף, לשומן חזיר מזוקק יש תכונה נוספת שתורמת למאפה הזה – הוא חסר טעם. הרבה פעמים לשמנים ושומנים (וזה כולל חמאה, ד"א) יש בעיה בה יש להם יותר מדי טעם, והטבח צריך לחשוב היטב באיזה שמן עליו להשתמש כדי שלא תהיה השתלטות טעמים. כאן, כאמור, הבעיה הזאת לא קיימת (ולפי שמועות רשת, גם בשומן פנימי של בקר – Suet. אך מאוד קשה להשיג שומן שכזה בישראל, כך שאינני יכול לאמת זאת. שלא לדבר, אם הייתי משיג שומן כזה, הייתי מייעד אותו לChristmas Pudding, לא לזיקוק).

המתכון שמופיע למטה הוא די מסורתי (וככל הנראה מסורתי בסגנון יורקשייר), ומתבסס על המתכון הבא (שאמנם מגיע מאוסטרלי, אבל בואו לא ניטפל לדקויות). השינוי היחידי שביצעתי הוא לוותר על הצימוקים לטובת פירות יער – השתמשתי במיקס של פטל אדום, פטל שחור, ודומדמניות אדומות שיצרו, יחד עם השומן והסוכר, ציפוי קרמלי הספוג בעסיס הפירות. אם אתם מעוניינים ללכת לכיוון היותר קלאסי, כמובן שגם צימוקים יתנו תוצאה נהדרת.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

לפני ההתפחה האחרונה.

מרכיבים – לכיכר אחת

לבצק – 

450 גר' קמח

25 גר' שמרים טריים

כף שומן חזיר מזוקק

כפית מלח

כוס וחצי סוכר לבן

300 מ"ל מים

למלית ולשימון התבנית –

שומן חזיר מזוקק – לפי הצורך (בערך 4-5 כפות)

סוכר לבן – לפי הצורך (בערך 3-4 כפות)

כוס וחצי פירות יער מלאי במיץ (פטל, קסיס, דומדמניות, אוכמניות, וכיו"ב)

40 גר' חמאה

הכנה

SAMSUNG CAMERA PICTURES

בעזרת הידיים, מעבדים יחד את הקמח ושומן החזיר עד שהתערובת אחידה (זה בסדר אם יהיו גושים קטנים של שומן בבצק – אל תשכחו שזה לא בצק פריך). מוסיפים את הסוכר והמלח, ומערבבים היטב.

לאחר מכן יוצרים גומה במרכז התערובת, מניחים בה את השמרים, ומוזגים את המים. ממיסים את השמרים בנוזל ומעבדים את הקמח ומי השמרים יחד עד שמתקבל בצק אחיד.

לאחר מכן, מקמחים משטח עבודה ומעבדים את הבצק כ5-10 דקות עד שמתקבל בצק חלק ורך. מעבירים לתבנית משומנת, מכסים, ומתפיחים כשעה וחצי-שעתיים, או עד שהבצק הכפיל את נפחו.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

ככה התבנית צריכה להיות משומנת.

בעוד הבצק תופח, לוקחים 2 כפות שומן חזיר (זאת כמות משוערת – יכול להיות שתזדקקו לכף נוספת מעבר לכך) ומורחים על התבנית מכל צדדיה (אל תשכחו את השוליים) – המטרה כאן היא לא לשמן את תבנית האפייה, אלא ממש למרוח עליה שכבה יפה של שומן כפי שמופיע בתמונה. בזכות השכבה הזאת האפייה תהיה מן "טיגון", וזאת הסיבה לטעם שמעט מזכיר סופגנייה. שוב, אם יש לכם בעיה עם כמויות של שומן, אנא הכינו משהו אחר.

לאחר שמרחתם את שכבת השומן, שימו כף – כף וחצי סוכר בתבנית (עדיף להתחיל מכף ואז להוסיף עוד אם צריך), ופזרו אותה כך שהסוכר יתפזר על פני השומן בצורה פחות או יותר אחידה (שוב, אל תשכחו את השוליים!). כעת אפשר לטפל בבצק –

SAMSUNG CAMERA PICTURES

מוציאים את הבצק מהכלי למשטח עבודה מקומח, ומשטחים אותו בעזרת הידיים למלבן בעובי 1-2 ס"מ. מניחים 2 כפות שומן חזיר רך ומורחים אותן על המלבן (יכול להיות שתזדקקו ליותר או פחות – מומלץ להתחיל מכף אחת ולהמשיך בהתאם). לאחר מכן מפזרים כף-כף וחצי סוכר (ראו הערה קודמת) על הבצק, ומעל מניחים חתיכות חמאה ואת פירות יער. אה, ואל תתרגשו אם פה ושם נוצרים חורים קטנים – גם ככה זה לא ישנה הרבה בסופו של דבר.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

מגלגלים את המלבן לרולדה, ומלפפים פנימה. מעבירים אל התבנית, ומכסים. נותנים לבצק לתפוח כחצי שעה נוספת.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

לפני הכניסה לתנור…

אופים את העוגה כרבע שעה בחום של 200C, ולאחר מכן מנמיכים את הטמפ' ל180C וממשיכים לאפות כרבע שעה נוספת. לאחר מכן מוציאים את התבנית מהתנור בזהירות (היא מלאה בשומן חזיר רותח), ומניחים לצינון כ10 דקות, במהלכן רוב השומן יספג מחדש בלחם. לאחר אותן ה10 דקות הופכים את התבנית, ובבקשה – הנה לכם הLardy Cake במלוא תפארתה, שמנה, עשירה, וספוגה בסוכר מקורמל ועסיס פירות יער.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

לאחר האפייה ולפני ההפיכה…

מומלץ להגיש בטמפ' החדר יחד עם קרם פרש ופירות יער טריים.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

… ובבקשה.

מודעות פרסומת

מחשבה אחת על “שומן חזיר וקונדיטוריה – Lardy Cake

  1. מעניין, אישית לא אהבתי את האוכל הבריטי. שעועית ונקניקיות אולי טובות על הבוקר, תלוי היכן נמצאים. כמעט ואין ירקות ופירות. ייתכן שבגלל מזג האויר הקר זה מתבקש.
    גם באירלנד וסקוטלנד כנ"ל.
    סוף שבוע נעים

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s