לאכול ברובע החמישי – ביצי קרפיון

SAMSUNG CAMERA PICTURES

נעים להכיר, ביצי קרפיון.

בביצי דגים, כמו בכל קבוצה, יש מאכלים פופולריים יותר ופחות. במקום ראשון נמצאים הקוויאר והבוטרגו, אחריהם נמצאים מאכלי ביצי דגי ים מקומיים ו/או מיובאים למיניהם (מה ש"דג מקומי" לא אומר בימינו), ובמקום האחרון נמצאות ביצי הקרפיון, ככל הנראה בשל המוניטין השלילי שהדג הזה צבר. אני לא יכול להאשים אף אחד שלא אוהב קרפיון, מאחר ואני בעצמי לא שייך לחובבים. טוב, עלי לסייג זאת מעט – אני לא אוהב קרפיונים שגדלים בבריכות. כמו שאמרתי לא פעם, תנועה=טעם. כמו שבשר עגל תפל לטעמי, את אותו הדבר אני יכול לומר על הקרפיונים בבריכות – הם לא זזים מספיק והחיים שלהם קלים מדי, וככאלה, הם לא מגיעים לשיא הפוטנציאל שלהם. את הבעיה הזאת ניתן לטעמי לראות גם בעוד הרבה דגים שמנים שמגיעים מבריכות – כמו בורי ושפמנון, שבשרם לרוב שמנוני עד מבחיל – או במילים אחרות, ככל שדג יותר שומני כך הבעיה הזאת יותר מורגשת – באמנון ופורל הייתי אומר שהבעיה הרבה פחות חמורה.

עם זאת, במקרה של ביצי קרפיון טעם הבשר איננו מעיד כלל וכלל על טעמן של הביצים. אמנם יש להן טעם לוואי דגי, אבל הוא לא חזק יותר מטעמן של ביצי סלמון, והוא בהחלט חלש יותר מביצי בורי או הרינג. בנוסף לזה הן גם זולות מאוד, ובניגוד לשק ביצי הרינג שלרוב קטן, שק ביצי קרפיון זה דבר גדול למדי שבהחלט יכול להספיק כבסיס לארוחה ל4 אנשים.

אז איך מבשלים ביצי קרפיון? ובכן, אתם יכולים לשלב אותן בקציצות דגים למיניהן, וזאת בהחלט תהיה תוספת מרקם מעניינת. בהונגריה, אחת המדינות הבודדות באירופה בה הקרפיון הוא דג אהוב (קרפיון נהרות, למען הסר ספק), לרוב מוסיפים את הביצים יחד עם הדג למרק דגים בשם Halaszle שמבושל עם הרבה פפריקה חריפה ומוגש בערב חג המולד (ולמעשה, אפשר לחשוב על המרק הזה כגולאש דגים לכל דבר ועניין). במקומות אחרים באירופה ממה שאני יודע ביצי קרפיון לרוב מטוגנות, בין אם כמו שניצל או בטיגון עמוק, ואם נישאר יורוצנטריים זה פחות או יותר זהו – אני די בטוח שבמזרח אסיה יש אינספור דרכים לבישול ביצי קרפיון, ולמען האמת הרעיון של לשלב אותן ברוטב חמוץ-מתוק-חריף כלשהו לדעתי יכול לעבוד היטב. עם זאת, ישנן דרכי בישול שמאוד לא יתאימו לביצי קרפיון – החמצה, המלחה, עישון, או כל דבר אחר שלא כולל בישול בחום. במילים אחרות, תשכחו מקוויאר קרפיון, ביצי קרפיון על סושי, ביצים מעושנות או כל דבר אחר – ניסיתי, זה לא טעים (וכן, אני יודע שזה מעט מתסכל, אבל "קוויאר לעניים" הוא מונח שאבד עליו הכלח לפני הרבה זמן). עם זאת, אל תיתנו לזה להרתיע אתכם – ביצי קרפיון הן בסך הכל די טעימות, וכל עוד תקפידו על לשלב אותן עם טעמים חזקים (בפרט חריף) סביר להניח שהן יצאו טעימות מאוד. למעשה, מבחינתי אפשר לקחת את זה אפילו שלב אחד קדימה – לדעתי ביצי קרפיון מבושלות הרבה יותר טעימות מביצי בורי (מצטער, אני אוהב ביצי בורי רק בצורת בוטרגו) או באס, ובטח שיותר מאלה שמגיעות מלברק ודניס, והן בהחלט זולות בהרבה.

המתכון הבא לביצי קרפיון הוא לא שלי, אלא של רותי רוסו. אמנם לקחתי מעט חירויות (כמו הורדה בכמות השמן לטובת רוטב יותר אחיד ויבש), אבל בסך הכל גם המתכון שלי וגם המתכון המקורי עובדים על השילוב של השומניות של ביצי קרפיון יחד עם החריפות של השקשוקה. והנה עוד דרך להכין שקשוקת גורמה ובזול.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

מרכיבים – ל2 מנות (מבוסס על המתכון המופיע בכתבה זאת)

4 עגבניות, חתוכות לקוביות

2 כוסות ביצי קרפיון*

3 שיני שום, קצוצות

פלפל ירוק חריף, קצוץ גס

בצל קטן, קצוץ גס

כף כמון

כפית פפריקה מרוקאית

2 ביצים

מלח – לפי הטעם

שמן זית – לטיגון

*שימו לב שעליכם להוציא את הביצים מהשק – כל המטרה היא שהביצים יהפכו לחלק מהרוטב.

הכנה

מחממים את שמן הזית ומטגנים את השום, הבצל, והפלפל הירוק כמספר דקות בחום נמוך. מוסיפים את העגבניות ומגבירים את האש. מבשלים תוך כדי ערבוב כחצי דקה, מכסים, ומנמיכים את האש. ממשיכים לבשל בחום נמוך כרבע שעה נוספת (המטרה היא ליצור רוטב מעט יותר יבש שהוא יותר עגבניות מרוסקות מאשר תערובת מימית של עגבניות).

לאחר שהעגבניות רכות, מועכים אותן היטב בעזרת מזלג. מוסיפים את התבלינים ומערבבים. טועמים, מתקנים תיבול, מגבירים את הלהבה, מוסיפים את ביצי הקרפיון, ומערבבים היטב. כעת, יוצרים 2 גומות במרכז הרוטב ושופכים לכל גומה ביצה. מכסים וממשיכים לבשל בחום נמוך כ5 דקות נוספות. מכבים את האש, מעבירים לצלחות, ומגישים מיד.

מודעות פרסומת

כתיבת תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s