תמנון מוחמץ

SAMSUNG CAMERA PICTURES

בפוסט הקודם דיברנו על קלמארי בשמן זית, אשר מהווים דוגמא מאוד פשוטה לשימורי פירות ים. בזמן שקלמארי בשמן זית זה מאכל מאוד טעים, בשום פנים ואופן לא מדובר בדרך היחידה לשמר פירות ים, אפילו קלמארי – בצד השני של הים התיכון, ביוון, גם מאוד אוהבים שימורי פירות ים, והפוסט של היום יעסוק במתכון יווני – תמנונים מוחמצים. הרעיון מאוד פשוט – לבשל תמנון עד שבשרו מתרכך, ואז לדחוף אותו לצנצנת עם תבלינים ולצקת חומץ רותח מעל. במקור היה מדובר בדרך לשמר תמנונים ודיונונים בכדי להימנע מבזבוז שלל הדיג. היום מדובר במאכל שאפשר לקנות במספר מאוד מצומצם של מעדניות, וסביר שלא בארץ. עם זאת, ההכנה עצמה מאוד פשוטה.

אז איך עושים זאת? קודם כל, קונים תמנונים (וזה אומר שתצטרכו לנקות אותם). כפי שאפשר לראות למעלה אני השתמשתי בתמנונים קטנים, אבל זה ממש לא מחייב – אתם יכולים להשתמש גם בתמנון גדול יותר (אם כי יכול להיות שתצטרכו לחלק אותו לחלקים), וגם קלמארי (גדולים – אתם רוצים שיהיה להם בשר עבה מעט. חפשו את מה שנקרא "קלמארי של עומק") יתאימו, או סבידות. הדבר היחידי שחשוב לשים אליו לב הוא שעל התמנונים, דיונונים, סבידות וכיו"ב להיות לא מבושלים וללא תוספות מים – או במילים אחרות, סביר להניח שתצטרכו לקנות אותם טריים ולא קפואים (אלא אם, כאמור, אתם חיים במקום בו ניתן להשיגם קפואים באיכות גבוהה, שוב, סביר שלא בארץ). לאחר שהצטיידתם בפירות ים זה נהיה מאוד פשוט – מנקים אותם, מבשלים, אורזים בצנצנות, שופכים חומץ, ומחכים. זהו.

אז עכשיו, רגע לפני שאני עובר למתכון, מאחר ותמנונים לא תמיד יש, וגם אם כן סביר להניח שרובכם תעדיפו לעבוד עם קלמארי, אני כן מעוניין לכתוב מספר מילים על איך מנקים קלמארי של עומק, המין המומלץ למתכון זה (מי שמעוניין למצוא הוראות כיצד לנקות תמנון או סבידה יכול לעשות זאת על ידי הקלקה על הלינק הקודם). כפי שאפשר להבין מהתמונות אני השתמשתי בדיונון יחסית גדול, אבל השיטה הזאת תעבוד באותה המידה גם עם קלמארי קטנים יותר.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

שימו לב למבנה הקלמארי – ראש וגוף. אחזו את הראש מאחורי העיניים, ותלשו אותו מהגוף.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

סביר להניח שרוב האיברים הפנימיים של הדיונון יתלשו עם הראש, אבל אם לא, פשוט הוציאו אותם מהגוף. אגב, אם תמצאו בתוך גוף הדיונון שק עם נוזל שחור, ובכן, זהו נוזל הדיו. אתם בהחלט יכולים לשמור אותו לצרכי בישול.

במהלך ניקוי גוף הדיונון סביר שתמצאו מן גופים קשים שמרגישים כמו מן מקל מפלסטיק. הוציאו אותם (ניסיתי לצלם, אבל המצלמה לא כל כך קלטה את זה).

SAMSUNG CAMERA PICTURES

לאחר שסיימתם לנקות את גוף הדיונון מאיברים פנימיים אתם יכולים לתלוש את הציפוי שעליו בכדי להשיג את הגוף הלבן שניתן לקנות באריזות קפואות. אני באופן אישי חושב שזה מיותר, אבל זה עניין של טעם.

לאחר שסיימתם לטפל בגוף הדיונון הגיע הזמן לטפל בראש. מפרידים את הזרועות מהראש על ידי חתך אחד חלק מעט לפני איזור העיניים. זורקים את הראש עצמו.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

כעת כל מה שנותר הוא להוציא את המקור – לוחצים על מרכז גוש הזרועות ושולפים את המקור החוצה.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

וזהו – יש לכם גוף קלמארי וזרועות קלמארי מוכנות לבישול.

וכעת, הבה נעבור אל המתכון.

מרכיבים – 

תמנונים קטנים, תמנון גדול, סבידה, או דיונון גדול – נקיים ומוכנים לבישול

מקל סלרי

בצל קטן, חצוי לשני חלקים

100 גר' מלח ים גס

ליטר מים

תבלינים*

נוזל החמצה בכמות המתאימה

לנוזל ההחמצה** – 

כוס חומץ יין אדום

3 כוסות מים

*אני השתמשתי בגרגרי פלפל לא מרוסקים ועלי דפנה, אבל זה באמת נתון לבחירתכם.

**שימו לב שנתונים כאן היחסים – יכול להיות שתצטרכו כמות גדולה או קטנה יותר מנוזל זה.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

הכנה

ממיסים את המלח במים בסיר, מוסיפים את הירקות, ומביאים לרתיחה. זורקים פנימה את פירות הים, מכסים, וממשיכים לבשל בחום נמוך עד שבשרם התרכך (וזה יכול לקחת בין חצי שעה לשעתיים ואפילו יותר – תלוי בחיה בה אתם משתמשים).

לאחר שבשר פירות הים התרכך מסננים אותם, ודוחסים אותם יחד עם התבלינים לצנצנות מעוקרות. מביאים את החומץ והמים לרתיחה, ויוצקים לתוך הקערות עד לגובה ס"מ מעל לפירות הים. חותמים את הצנצנות ומצננים.

מומלץ לתת לצנצנות לנוח כיומיים-שלושה במקרר, ומומלץ להגיש את פירות הים המוחמצים יחד עם סלטים ירוקים למיניהם. עדיף על גבינה בולגרית, לפחות לדעתי.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

מודעות פרסומת

4 מחשבות על “תמנון מוחמץ

  1. בפורטוגל הם מכינים דגג בקלה חתוך לקוביות בחומץ. באיטליה אנטיפסטי מהים כוללים תמנונים. דיונונים ושרימפס בחומץ. לפעמים גם חומץ עם שמן זית.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s