על הגירה לספסיאנית, דגים רעילים, וקארי

ברקן - Red Coat Squirrelfish - דג רעיל וטעים במיוחד.

ברקן – Red Coat Squirrelfish – דג רעיל וטעים במיוחד.

אם דייג מהמאה ה15 היה נחשף לדגי הים התיכון במאה ה20, ישנו סיכוי סביר שהוא לא היה מזהה חלק ניכר מהם. לא מדובר כאן על התמעטות הדגה (זאת בעיה אחרת), אלא על כך שב100 ומשהו השנים האחרונות התווספו לא מעט סוגי דגים בים התיכון, דגים שבעבר לא יכלו להגיע אליו. והסיבה שאותם הדגים לא יכלו להגיע לים התיכון במאה ה15 היא תעלת סואץ. תעלת סואץ לא רק עזרה לקיצור הזמן הנדרש לשינוע בדרכי הים של סחורות מאירופה לאסיה ובחזרה, אלא גם אפשרה לשלל דגים מים סוף (ובאופן יותר כללי ופחות מדויק, גם מהאוקיינוס ההודי) להגר לים התיכון, בהגירה שקיבלה את השם "הגירה לספסיאנית" (Lessepsian Migration), או בתרגום קצת יותר טעון פוליטית, "פלישה אריתריאית" (Erythrean Invasion).

. אנחנו לא מדברים כאן על מעט מיני דגים, ורובם ממש לא אקזוטיים כמו שהיינו רוצים לחשוב עליהם – מליטות, דגי לטאה (מקרוני – lizardfish), דגי טלוויזיה (סילגו נודד) ועוד הרבה דגים קטנים אחרים שאנחנו רגילים לאכול בטיגון עמוק הם בין המהגרים האלה. עם זאת, היו גם כמה דגים יותר מוזרים ויותר מעניינים שחצו את תעלת סואץ, ופלישתם הצליחה. אחד מהדגים האלה הוא הברקן (Sarocentron Rubrum), או כפי שהוא קרוי באנגלית, Red Coat Squirrelfish.

הברקן הוא דג יפה למדי הנפוץ בים האדום ובאוקיינוס ההודי, מהסוג שהייתי רוצה לגדל אם היה לי אקווריום מים מלוחים, והכי חשוב, הוא גם דג טעים במיוחד. עם זאת, אליה וקוץ בה – מדובר בדג רעיל. כמה רעיל? נגיד ככה, אתם לא רוצים לגלות. בנוסף, יש לו גם עור עם הרבה קשקשים, ובהרבה אני מתכוון להמון, ברמה שהייתי צריך לקשקש את הדג בכוחות עצמי (ואל תשאלו איך המטבח נראה אחרי זה…). במילים אחרות, זה דג שלבשל אותו יכול להיות די בלגאן, בפרט שלא תמיד מוכרי הדגים מכירים אותו. עם זאת, למי מכם שמוכן להשקיע זמן ומאמץ יאכל את אחד הדגים היותר טעימים שישנם בים.

הכל החל לפני שבועיים שבמקרה ראיתי את הדג הזה באיזה דוכן דגים בשוק. ששאלתי לגביו המוכר אמר שהוא בכלל לא מכיר את הדג הזה והוא הגיע אליו במקרה במשלוח. אני כמובן ניצלתי את ההזדמנות הזאת, וכך יצא שקיבלתי את הדג הזה בחינם. שהגעתי חזרה לדירה שלי אימתתי את העובדה שמדובר בברקן (כן, מי שקונה דגי ים חייב לאמת את הזהות שלהם לפני שהוא אוכל אותם. לא תאמינו כמה דגים רעילים יש שם בחוץ), וכעת נשאלה השאלה מה לכל הרוחות אפשר לעשות איתו, ובהתחשב בכך שהוא רעיל, איך בדיוק צריך לגשת אליו.

בדיקה מהירה הראתה שהרעל נמצא בסנפירים, שזה אומר לפלט את הדג – אמנם אולי היה סביר להניח שכמו במקרה של הרסקס הרעל מתפרק בחום מסוים, אבל לא היה לי חשק לקחת את הסיכון. אז קשקשתי ופילטתי את הברקן (כן, אני יודע שהוא דג קטן – וזה לא אומר שבהכרח לא יישאר עליו בשר אחרי פילוט), ולאחר שזרקתי את האידרה נישארתי עם שני פילטים בגודל בינוני. אז מה עושים לכל הרוחות עם שני פילטים של דג? הרעיון הראשוני היה גריל או טיגון, אבל עם כל הכבוד כל דג אפשר לזרוק על הגריל או לטגן, ודג מיוחד דורש יחס מיוחד. אז מאחר והברקן הוא דג ששייך לאוקיינוס ההודי, החלטתי להכין קארי דגים. כמובן שלא מדובר בשום קארי אותנטי – אני לא הודי ולא למדתי בישול מאיזה סבתא הודית, כך שנאלצתי לאלתר לפי מה שנשמע לי נכון. בסופו של דבר צירפתי את הפילטים של הברקן לטבעות של מליטות ומקרוני (גם הם במקור מאכלסים את ים סוף והאוקיינוס ההודי), ובישלתי אותם בתערובת של חלב קוקוס ומנגו. התוצאה יצאה נהדרת. הקארי הזה לא חריף, אבל יש לו טעם חזק מאוד, והמנגו מוסיף המון. אם אתם מחפשים ארוחת דגים בשישי ונמאס לכם מהדג ברוטב חריף, ובכן, זאת תהיה תוספת מרעננת למדי, ובהתחשב במחירי הדגים ואופנת הלוקוסים, טונות, ושאר דגים בסכנת הכחדה חמורה שפתאום כלל בית ישראל נזכר בקיומם, הקארי הזה גם זול וגם משתמש בדגים שנמצאים כאן בכמויות ענק בכל מקרה.

לפני שאני עובר למתכון, ישנן מספר הערות שראוי לציין בעניין הדגים –

1. אם אתם משתמשים בברקן (כאמור, מסיבה זאת התכנסנו כאן), בשום פנים ואופן אל תכניסו אותו כדג שלם לתוך הסיר. אמנם לרוב במאכלי דגים (וגם בשר, דרך אגב) הדרך הנכונה היא לבשל את הבשר על העצם, אבל כאן מדובר בדג רעיל. אמנם יש דגים רעילים (כמו הרסקס) שהרעל שלהם מתפרק בבישול, אבל אני ממליץ לכם שלא לראות בזה כלל הנכון לגבי כל הדגים הרעילים. במילים אחרות – תשתמשו בפילטים בלבד. אה, ועוד נקודה – לברקן יש שכבת קשקשים נורא עבה. לפני שאתם מכניסים את הפילטים למחבת, תוודאו שהדג אכן קושקש כמו שצריך, ואל תהססו לעבור עליו שוב. חבל שכמה קשקשים יהרסו לכם את ההנאה מהדג הנהדר הזה.

2. באופן יותר כללי, הקארי הזה מיועד לדגים שלא יתייבשו בבישול – שזה אומר סרדינים, מקרלים, מקרוני, מליטות, ברבוניות גדולות (אם אתם אוהבים את הטעם), וכיו"ב דגים שמתאימים לבישול ארוך (ביחס לדגים בכל מקרה). ובעניין זה, מומלץ שתוותרו על סלמון. ישנן הרבה דרכים טובות לבשל סלמון, וקארי היא לא אחת מהן.

3. אם אין לכם דגים, גם שרימפסים, תמנונים, סבידות וקלמארי יתאימו לקארי הזה (סרטנים, למי ששאל, דווקא לא. לסרטנים יש טעם עדין מדי, והדבר היחידי שהם יתנו בקארי כזה הוא תוספת מרקם שאין בה ממש צורך). אם אתם אכן מתכננים להשתמש בפירות ים שימו לב שאתם חייבים להכניס אותם בסוף, שזה אומר 2-3 דקות לפני שאתם מכבים את האש לכל היותר. פירות ים הם מהמאכלים הבעייתיים שאו שמבשלים אותם לדקה אחת או שמבשלים אותם לכמה שעות טובות, מאחר וכל דבר באמצע הוא פשוט גומי לא אכיל.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

מרכיבים – ל2 מנות גדולות

400 גר' דגים

פחית חלב קוקוס

כל הבשר מפרי מנגו אחיד

חצי כף מתערובת התבלינים המופיעה במתכון הזה

50 גר' חמאה מזוקקת

כף רכז עגבניות

2 שיני שום, קצוצות דק

בצל בינוני, מגורר

כפית ג'ינג'ר טרי מגורר

מלח (או עדיף, רוטב דגים), לפי הטעם

הכנה

1. בסיר שטוח, מטגנים את הבצל והשום המגוררים בחמאה המזוקקת עד שהבצל נהיה שקוף. מוסיפים את התבלינים ומטגנים תוך כדי ערבוב בחום גבוה לדקה, וממשיכים לבשל בחום נמוך כעשר דקות נוספות.

2. מוסיפים את המנגו ומערבבים היטב עם תערובת הבצל והתבלינים. מבשלים כחמש דקות בחום בינוני נמוך, ומוסיפים את כל שאר המרכיבים למעט הדגים. מערבבים עד לקבלת רוטב בעל מרקם אחיד, מביאים לרתיחה, ומבשלים כעשרים דקות בחום נמוך עד שהרוטב מסמיך.

3. לאחר שהרוטב הסמיך טועמים ומתקנים תיבול עם ג'ינג'ר ורוטב דגים/מלח, ומביאים לרתיחה פעם שנייה. מכניסים את הדגים וממשיכים לבשל כרבע שעה נוספת בחום בינוני-נמוך. מגישים חם.

מודעות פרסומת

4 מחשבות על “על הגירה לספסיאנית, דגים רעילים, וקארי

  1. נשמע מצויין, אבל מסוכן. שמעתי כבר על אנשים שאיבדו יד בגלל סנפיר של דג רעיל או מזוהם…
    נראה לי ששרימפס יתאימו מאוד עם הקארי מנגו הזה, ועדיין יישארו לי שתי זוגות ידיים. 🙂

    • זה לא עד כדי כך מסוכן – פשוט צריך לעשות את זה נכון. תמיד מורידים קודם את הסנפירים עם מספרים ועובדים עם כפפות במהלך כל הפילוט…

  2. פינגבק: דגי ים, חלק א' | עוף זה ציפור ופרה זה חיה

  3. פינגבק: ברמונדי ברוטב ביצי דגים | עוף זה ציפור ופרה זה חיה

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s