עוגת שמנת חמוצה

אחרי שבפוסט הקודם הסברתי איך מתסיסים שמנת חמוצה, נראה לי שזה יותר מהגיוני שהפוסט הזה יתרכז במתכון בו השמנת החמוצה היא המרכיב העיקרי. שמנת חמוצה זה דבר מאוד שימושי במטבח – אפשר ללכת בסגנון המזרח אירופאי, לאכול שמנת חמוצה עם דג מלוח וקוויאר. אפשר ללכת לכיוון המקסיקני ולהכין טורטיות עם בשר חזיר שבושל הרבה זמן (כמו הPulled Pork למי שמכיר), שמנת חמוצה, ופלפלים חריפים. אפשר למלא תפוח אדמה בשמנת חמוצה, גבינה, ועירית. אפשר לעשות עוד הרבה דברים עם שמנת חמוצה, אבל כל הדברים האלה נראו לי, ובכן… נדושים, ובכל מקרה מה שהיה לי בראש באותו הרגע היה משהו מתוק. נכון, הרשת גדושה במתכונים שונים ומשונים לפנקייקים בהמון ווריאציות ושמות שונים, אבל אני לא אדם של פנקייקים או בלינצ'ס כך שכל המתכונים האלה לא ממש דיברו אלי. רציתי משהו מעט שונה, בסגנון הFar Breton. הרי יש עוגות שהמרכיב העיקרי בהן הוא שמנת, אז בטח יש עוגות שהמרכיב העיקרי בהן הוא שמנת חמוצה, לא?

so 061

מתברר שהגרמנים חושבים בדיוק כמוני, ואכן ישנה עוגה גרמנית העונה לשם Schmandkuchen – עוגת שמנת חמוצה – שבאופן צפוי למדי, השמנת החמוצה היא המרכיב העיקרי בה. ישנן הרבה גרסאות ברשת הגרמנית לעוגה הזאת, אולם בסוף התפשרתי על הגרסא הבאה, מאחר והיא נראתה המעניינת ביותר. למה היא נראתה מעניינת? בעיקר בגלל הבצק שלה. לצערי, הרבה אופים וקונדיטורים מניחים מראש שבעוגה כמו טארט אפשר לחפף עם הבצק ולהסתמך רק על המלית, ומדובר באחת הטעויות הגדולות ביותר שאפשר לעשות באפייה. העוגות של פסח הן דוגמא מושלמת לעניין הזה – לרוב מדובר בעוגות עם מלית מעניינת, כאשר הבצק מגעיל למדי והוכן על בסיס קמח מצה (ולמי שתהה – קמח שקדים יהיה תחליף הרבה יותר מוצלח לקמח מצה או כל גועל נפש אחר בסגנון). אי אפשר לפשל יותר מדי עם מליות – קשה מאוד להרוס אותן. אבל בצק פריך? קל מאוד להרוס.

עם זאת, למרות שהמתכון עצמו בהחלט היה מעניין, ידעתי שאני לא הולך לאמץ אותו כמו שהוא. מבחינת ההבדלים הקוסמטיים, החלפתי את האפרסקים בדובדבנים חמוצים (בשל תוספת זאת החלטתי גם להוסיף למלית מעט קירש כדי להגביר את הטעם הדובדבני בעוגה), והחלפתי את אגוזי המלך בתערובת פקאנים ואגוזי מלח שקליתי ואז ריסקתי. מבחינת ההבדלים הלא קוסמטיים, החלטתי להעיף את האינסטנט פודינג, מאחר וכמו שאמרתי בעבר, אני לא שייך לחובבי התחליפים. עם זאת, לא יכולתי להתעלם מכך שפודינג הווניל היה במתכון המקורי כדי לתת לעוגה מרקם קרמי יותר, מה שאמר שהייתי צריך לשבור את הראש לגבי איך אני מחליף את הפודינג, ובמה. לבסוף החלטתי להחליף את אבקת הפודינג ב50 גרם שקדים טחונים וסוכר ווניל ביתי, מה שהתברר כהחלטה נכונה. לאחר האפייה, המלית לא הייתה חלקה כמו בFar Breton או קלאפוטי, אבל היא בהחלט הייתה יותר חלקה ואחידה מרוב עוגות הגבינה, וזה בדיוק מה שחיפשתי – מלית עשירה עם בצק פריך מעניין. העוגה יצאה בדיוק בטעם שלי – מתוקה במידה, בעיקר מאחר שהדובדבנים החמוצים והשמנת החמוצה איזנו את הסוכר. זאת אולי גדולתם של הקינוחים הגרמנים – הם לא מתרכזים בלהיות מתוקים, אלא בלהיות טעימים.

וכעת, למתכון.

so 006

להכנת הבצק – 

100 גר' שקדים טחונים

150 גר' קמח לבן

שקיק אחד של אבקת אפייה

60 גר' סוכר

20 גר' סוכר וניל

100 גר' חמאה קרה, חתוכה לקוביות כמה שיותר קטנות

ביצה אחת

100 גר' אגוזי מלח ופקאנים, קלויים וגרוסים גס

להכנת המלית –

600 גר' שמנת חמוצה

50 גר' שקדים טחונים

4 ביצים

60 גר' סוכר

60 גר' סוכר ווניל

50 מ"ל ליקר קירש

דובדבנים חמוצים

הכנה

1. מעבדים את כל מרכיבי הבצק עד שמתקבל בצק במרקם אחיד וגרגרי. משטחים בתבנית משומנת ומעבירים למקפיא לחצי שעה.

2. בינתיים, מכינים את המלית. מקציפים יחד את הביצים, הסוכר, וסוכר הווניל, עד שמתקבלת תערובת אוורירית (התערובת הזאת לא תהיה ולא צריכה להיות קצף – היא רק צריכה להיות אוורירית). לאחר מכן, מוסיפים לתוך תערובת הביצים והסוכר את השקדים הטחונים, הקירש, והשמנת החמוצה, וממשיכים לעבד עד שמתקבלת תערובת חלקה וקרמית.

3. מוזגים את התערובת לתוך התבנית עם הבצק, ומוסיפים את הדובדבנים החמוצים.

4. אופים את העוגה ב180C בין 50 דקות לשעה, ולאחר מכן מוציאים מהתנוור ומצננים כשעתיים-שלוש. מגישים קר או בטמפרטורת החדר.

so 036

מודעות פרסומת

מחשבה אחת על “עוגת שמנת חמוצה

  1. פינגבק: ארוחת שבועות | עוף זה ציפור ופרה זה חיה

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

תמונת גוגל פלוס

אתה מגיב באמצעות חשבון Google+ שלך. לצאת מהמערכת / לשנות )

מתחבר ל-%s